Haal meer uit je eindsprint met deze 3 tips

Je ziet de finish in de verte naderen. Je hoort gejuich, en het enige wat je voelt zijn verzuurde benen en dwarrelende zweetdruppels langs je gezicht. Nog maar een paar honderd meter tot de eindstreep. Je ziet de klok steeds dichterbij komen. Hoe haal je meer uit de eindsprint, zodat je onder je gestelde tijd blijft?

Train op snelheid

Voor een sprint heb je snelheid en explosiviteit nodig. Je wilt immers van een constant tempo naar volle snelheid toe. Dit vraagt om een ander soort training dan lange, onafgebroken duurlopen. Naast intervaltraining is heuveltraining een goede manier om snelheid op te bouwen. Zoek een heuvel bij jou in de buurt en ren deze (na een goede warming-up) een paar keer op. Wandel na elke sprint rustig naar beneden zodat je hersteld bent voor de volgende. Naarmate je dit vaker doet, kun je variatie zoeken in lengte en hellingsgraad van de heuvel. Voeg dit als extra training toe en onthoud dat snelheid opbouwen een proces is, dat tijd nodig heeft.

Je bil-, heup- en rompspieren zijn een van de belangrijkste spieren die zorgen voor snelheid. Kijk maar eens naar het lichaam van een sprinter. Je komt niet om de volle, ronde billen en krachtige buik- en rugspieren van deze explosiviteitskanonnen heen.

Werk aan je techniek

Met een goede techniek verbruik je minder energie waardoor het hardlopen gemakkelijker gaat. Ontspan je schouders, let op een actieve arm-inzet en til je knieën goed op. Maak tijdens je sprint krachtige passen zodat je snelheid naar voren maakt. Loopscholingsoefeningen, zoals hakkenbillen, knieheffen, kaats- en loopsprongen, kunnen bijdragen aan het verbeteren van je loop- en sprinttechniek.

Bereid je mentaal goed voor

Je fysiek goed voelen is één belangrijk ding. Mentaal sterk zijn is een tweede. Kay Porter schrijft in zijn boek The Mental Athlete (Champaign, 2003) dat je sportprestaties voor 90 procent beïnvloed worden door je mentale kracht. Werk hier dus vooral aan! Daar zijn verschillende trucjes voor. Eén daarvan is het visualiseren van je wedstrijd. Zie voor je hoe je versnelt als je de eindstreep nadert. Zeg tegen jezelf dat je het kan, denk positief. Bedenk eventueel van te voren een positieve zin als peptalk, die je tegen jezelf kunt zeggen. Blijf vooral ontspannen, zowel fysiek als mentaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?