Haal meer uit je sporthorloge: 9 tips

Voor de meeste hardlopers blijft het gebruik van hun loophorloge vaak beperkt tot afstand, tijd, gemiddeld tempo en hartslag. Maar wist je dat je veel meer uit je horloge kan halen? Met functies zoals slaaptracking, hartslagvariabiliteit, trainingsbelasting en stressmanagement kan je niet alleen je prestatie en herstel verbeteren, maar ook je algehele gezondheid naar een hoger niveau tillen. En het mooie is: al deze geavanceerde technologie hangt gewoon om je pols.
1 Herstelstatus en -tijd

Het is een basisprincipe in de sportwereld: goed herstellen is minstens zo belangrijk als goed trainen. Om optimaal te herstellen, bieden veel sporthorloges hersteladvies en een aanbevolen hersteltijd, die aangeeft wanneer je opnieuw klaar bent voor je volgende training. Dit advies is gebaseerd op gegevens zoals hartslag (en dus intensiteit) en de duur van je training of wedstrijd. Bij Polar heet deze functie ‘Recovery Status’.

“In de analyse wordt rekening gehouden met cumulatieve trainingsbelasting, inclusief belasting van je dagelijkse activiteiten”, aldus Olav de Bruijn, expert bij Polar. “Voor de berekening worden de trainings- en activiteitsgegevens van de afgelopen week gebruikt en vergeleken met je trainingsgeschiedenis op lange termijn. De meest recente trainingen en activiteiten hebben de meeste invloed op de herstelstatus.” Deze aanbeveling is natuurlijk niet heilig – luister vooral ook naar je lichaam – maar het kan wel een goede indicatie zijn. Dankzij deze functie kan je je trainingen slimmer plannen en blessures of overtraining voorkomen. Vooral voor recreatieve lopers die zonder coach werken, kan de hersteltijd een waardevolle richtlijn zijn om slimmer en veiliger te trainen.

2 HRV (hartslagvariabiliteit)

HRV (hartslagvariabiliteit of hartritmevariabiliteit) is een term die je steeds vaker hoort. Het verwijst naar de variatie in tijd tussen opeenvolgende hartslagen, gemeten in milliseconden. Deze subtiele variaties bieden waardevolle inzichten in hoe goed je lichaam herstelt en hoe het omgaat met stress. Een hogere HRV wijst meestal op een ontspannen en goed hersteld lichaam, terwijl een lagere HRV kan duiden op vermoeidheid of stress.

De meeste sporthorloges meten HRV ’s nachts, een ideaal moment om je herstelstatus in kaart te brengen. Draag je je sporthorloge niet tijdens het slapen, dan is de ochtend het beste moment om je HRV te meten. HRV is erg persoonlijk, waardoor er geen universele ‘goede’ of ‘slechte’ HRV bestaat. Het is sterk afhankelijk van verschillende factoren, waaronder leeftijd en fitheid. Voor de ene loper kan een HRV van 65 ms aan de hoge kant zijn, terwijl dit voor iemand anders juist laag is. Het is daarom belangrijk om je HRV over een langere periode te volgen en zo te leren herkennen wanneer je lichaam klaar is voor een intensieve training en wanneer je beter rust kan nemen.

3 Slaaptracking en slaapscore

Bijna alle grote sporthorlogemerken bieden slaaptracking aan, wat vaak vertaald wordt in een slaapscore. De Bruijn: “Op basis van bewegings- en hartslagdata wordt zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van je slaap gemeten. Zowel op je horloge als in de app krijg je inzicht in je slaapfases, gecombineerd met een score die varieert tot maximaal 100 punten. De functie ‘Nightly Recharge’ vergelijkt dan weer de slaapkwaliteit van de afgelopen nacht met de voorgaande 28 nachten en geeft een score van -10 tot +10.

Op basis daarvan krijg je ook aangepast trainingsadvies.” Maar de slaaptracking gaat vaak zelfs verder dan alleen inzichten in je slaappatroon. “Met de functie Sleepwise geeft je horloge ook een overzicht van de momenten waarop je gedurende de dag het meest alert en productief zal zijn, gebaseerd op je slaapgegevens. Bovendien krijg je een bedtijdsuggestie, zodat je de volgende dag optimaal kan presteren.

Wil je het hele artikel lezen? Lees dan verder via Blendle.nl of bestel ons magazine hier!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?