Hardlopen in de regen: uitstellen of juist gaan?

De kans op Hollands zomerweer is vandaag erg groot. Met fikse buien op komst is het natuurlijk de vraag: ben jij een uitsteller en wacht je tot het droog is of ga je juist lekker in de plassen stampen?

Je kent het wel: je checkt met je hardloopoutfit al aan nog even op je buienapp of het toevallig gaat regenen. En ja hoor: het komende uur forse regenval. Als het zo’n dag is dat het af en aan gaat met de buien dan kun je wel wachten tot het droog is, maar vaak hebben die apps het ook niet bij het rechte eind en loop je daarna alsnog in de zeikregen. Op dit soort dagen kun je misschien beter even instellen op een regenloopje. Want één ding staat vast: hardlopen in de regen is zeker niet slecht voor je! Daarom zetten we een aantal voordelen van lopen in een bui op een rijtje:

Lekker veel zuurstof!

Een groot voordeel van hardlopen in de regen is dat je lekker veel zuurstof in de lucht hebt. Je zal merken dat dit, zeker ten opzichte van een warme zomerdag, je prestatie ten goede komt. Je spieren krijgen meer zuurstof en kunnen daardoor makkelijker voor de loopbeweging zorgen. Misschien loop je dus zelfs een beetje sneller in de regen.

Mentale training

Regen doet natuurlijk vooral iets met de beleving van je rondje en je kunt het daarmee ook goed zien als een mentale training. Je leert zo ook omgaan met slechte weersomstandigheden, die je natuurlijk ook een keer bij een wedstrijd kan hebben. Dan is het goed dat je niet gelijk je hoofd laat knakken en gewoon lekker in je tempo blijft.

Jezelf bewijzen

Afhankelijk van hoe vervelend je regen vindt, zul je jezelf toch even even moeten oppeppen om te gaan. Als je onderweg bent dan geeft het toch een kick dat je gewoon bent gegaan. Dan bewijs jezelf toch maar dat je niet van suiker bent. Het beginnen is misschien het moeilijkste, maar denk dan vooral aan de finish en de warme douche thuis.

Goed aankleden

Tijdens het hardlopen doe je er wel goed aan om je kleding iets aan te passen, maar nu in de zomer hoef je ook niet allerlei lagen aan te trekken. Je kunt wel een dun regenjack aan doen wat de meeste regen tegenhoudt. Let daarbij wel op dat het jack ook ademt, want anders ga je in je jack alleen maar meer zweten en krijg je condensvorming aan de binnenkant. Met dit zomerse weer is een jack ook al snel te warm. Ook handig: een hardlooppetje. Je denkt daar met bewolkt en regenachtig weer misschien niet direct aan, maar de klep voorkomt dat je de hele tijd met je ogen hoeft te knipperen. En als je een bril hebt is dat ook handig, want dan hoef je niet continu je brilglazen droog te maken.

Beloning bij thuiskomst

Bij thuiskomst is het slim om je natte kledingzooi zo snel mogelijk uit te trekken en onder de warme douche te springen. Anders worden je koud en krijg je sneller stramme spieren. Daarna kun je lekker genieten van de beloning waar je al hele loopje aan dacht: het welverdiende kopje thee of koffie met een stuk chocola of iets anders lekkers.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?