Hardlopen in donker

Hardlopen in het donker? Met deze tips ga je veilig op pad!

De dagen worden korter. Dat betekent dat je vaker in het donker traint. Tijd om na te denken over zichtbaarheid en veiligheid tijdens het lopen. Waar moet je aan denken?

Hardlopers beseffen soms nog te weinig hoe slecht ze zichtbaar zijn voor overige weggebruikers. Nu het eerder donker wordt, is het hoog tijd om na te denken over je zichtbaarheid in het donker.

Reflecterende kleding

Goede zichtbaarheid begint bij je outfit, want reflecterende kleding verdrievoudigt je zichtbaarheid. Het dragen van lichte kleding is dus niet voldoende. Automobilisten zien je dan pas vanaf iets meer dan 50 meter. Dat is vaak te laat om goed te reageren.

Er zijn een aantal opties om ervoor te zorgen dat je goed zichtbaar bent. De meeste loopkleding is voorzien van reflecterende strips, maar dit zijn vaak kleine strips. Sommige merken bieden daarom ook speciale kleding aan om zichtbaarder te zijn in het donker. Die kleding is voorzien van extra reflectie en wordt vaak uitgebracht in een felle kleur, zoals fluogeel. Kledingmerken maken zelfs jasjes die gemaakt zijn van een stof die volledig reflecteert.

Hesje

Een alternatief voor deze speciale kleding is een reflecterend hesje: het is goedkoper en eenvoudig aan te trekken over je kleding. Deze hesjes zijn ook meestal uitgevoerd in felle kleuren en voorzien van reflecterende strips. Er zijn zelfs hesjes die voorzien zijn van kleine ledlampjes.

Lampjes

Een lampje is een goed idee voor extra zichtbaarheid. Je kunt kiezen voor een hesje dat voorzien is van lampjes, maar je kunt ze ook los kopen. Een eenvoudige en goedkope optie is de armband die je om je bovenarm kunt doen.

De bovengenoemde lampjes zijn bedoeld om je extra zichtbaar te maken voor je medeweggebruikers. Er zijn ook lampen verkrijgbaar die ervoor zorgen dat jij zelf beter ziet. Dit zijn meestal lampen die je op je hoofd of op je borst plaatst. Wees hier echter voorzichtig mee. Als je in het buitengebied loopt waar weinig verlichting is, dan zijn ze zeker aan te raden. Loop je in de stad, dan is een lamp niet per se noodzakelijk. Voor tegenliggers op een goed verlichte baan kan een hoofd- of borstlamp minder aangenaam en verblindend zijn.

Veiligheidstips

Naast het gebruik van verlichting en reflectie zijn, kunnen hardlopers nog aan andere zaken denken om veilig op pad te gaan. We hebben tien tips op een rijtje gezet.

Verlichte route

Kies zoveel mogelijk voor goed verlichte routes.

Gescheiden verkeer

Kies in het donker zoveel mogelijk voor routes waar de verschillende verkeerssoorten van elkaar gescheiden zijn. Vermijd plekken waar je op het fietspad of op de weg moet lopen.

Verkeer tegemoet

Als je geen mogelijkheid hebt om op een voetpad te lopen, zorg ervoor dat je dan altijd aan de kant van het tegemoetkomende verkeer loopt. Je ziet dan in ieder geval zelf welk verkeer er op je af komt.

Bewegende delen

Bevestig reflecterende elementen of lampjes zoveel mogelijk op de meest bewegende delen van je lichaam. Door het bewegen van je voeten en armen zien andere weggebruikers nog scherper welke beweging je maakt en waar je naartoe gaat. Ze kunnen daardoor beter anticiperen.

Muziek
Laat je muziek thuis. Je zicht is beperkt in het donker, zorg ervoor dat je niet ook nog je gehoor uitschakelt. Als het overige verkeer jou niet goed ziet, zorg er dan in ieder geval voor dat je zelf zo alert mogelijk bent.

Ga samen op pad
Als groep ben je beter zichtbaar dan wanneer je in je eentje loopt. En, in het geval dat iets mocht gebeurt, is er iemand in de buurt die hulp kan inschakelen.

Wees alert
Jij kunt je misschien wel altijd aan de verkeersregels houden, maar dat wil niet zeggen dat alle andere weggebruikers dat ook doen. Blijf dus alert. Nader je een zebrapad? Steek dan niet zomaar over. Je loopt altijd het risico dat een andere weggebruiker je over het hoofd ziet.

Bewustwording
Veel lopers beseffen niet hoe slecht ze zichtbaar zijn voor hun medeweggebruikers. Kijk daarom eens door de bril van andere weggebruikers. Zit je in de auto of op de fiets, probeer dan eens te letten op andere lopers. Je zult merken dat je minder goed zichtbaar dan je denkt.

Telefoon
Neem een telefoon mee als je gaat hardlopen, zodat je bij nood snel hulp kunt inschakelen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?