“Hardlopen is een wedstrijd tegen het asfalt … En die wil ik winnen”

Met zijn 24 jaar is Joost Swinkels de jongste radio-dj bij Qmusic. Hij mag dan wel de benjamin zijn, aan ervaring geen gebrek. Van maandag tot en met donderdag heeft hij van 22.00 uur tot 1.00 uur zijn eigen avondshow. En om dat ritme goed vol te houden, om scherp te blijven en fit, trekt hij wekelijks de hardloopschoenen aan. Een langeafstandsrenner kunnen we hem niet noemen, althans nog niet. Joost kiest liever voor korte maar krachtige rondes. Een high intensity training met goede muziek is zijn favoriet.

TEKST: MIRTE GRATAMA

FOTO’S: JOYCE BONGERS

Joost groeide op in het Brabantse Deurne, waar hij op jonge leeftijd zijn liefde voor de radio ontdekte. “Ik was denk ik een jaar of 14 toen ik besmet werd met het radiovirus, zoals ze dat noemen. Het was toen vrij nieuw dat je live online kon meekijken in de studio. Ik zag Giel Beelen radio maken, met allerlei knoppen in de weer achter zo’n microfoon en dacht: dit is waanzinnig. Van Groningen tot Maastricht, met één schuif kan heel Nederland je horen. Dat vind ik nog steeds iets bijzonders hebben.” Op zijn 17de meldde hij zich aan bij het Q-college, een intern opleidingstraject voor nieuw talent van Qmusic. Ondanks zijn ‘zachte g’ wist hij de jury te overtuigen met een goede dosis enthousiasme en talent. Hij liet Brabant achter zich en verhuisde naar Amsterdam.

Hij maakte zijn eerste meters bij de radio en presenteerde niet veel later zijn eigen show. In zijn programma staan oprechtheid, herkenbaarheid en de interesse voor de mens centraal. “Toen ik begon met deze show was ik 20 jaar. En ja, ik kon al wel radiomaken, maar wie of wat ben je nu op die leeftijd? En nog steeds ben ik natuurlijk vrij jong. Maar in plaats van dat als onzekerheid te beschouwen, ben ik het juist als mijn kracht gaan zien. Ik wil me niet volwassener voordoen dan ik eigenlijk ben, dus ik besloot de hele zoektocht naar wie ik eigenlijk ben, te delen op de radio. Dat is interessant voor mijn leeftijdsgenoten, omdat zij wellicht in dezelfde situaties zitten als ik en met dezelfde obstakels moeten omgaan. Maar ook voor ouderen kan het leuk zijn, omdat ze de struggels wellicht herkennen, wat ook een band schept. Daarbij vind ik de verhalen die mensen aan mij vertellen heel interessant. Ik spreek mensen uit het hele land met allen een eigen verhaal en leven. Luisteraars leren van mij, maar ik leer iedere dag ook zeker van hen. En dat vind ik heel mooi aan de show die ik samen met Qmusic mag maken. Je zou wel kunnen stellen dat ik volwassen word door de radio, samen met de luisteraars.”

KORT MAAR KRACHTIG

Om het drukke radiobestaan en de onregelmatige werktijden goed vol te houden, trekt Joost regelmatig de hardloopschoenen aan om fit te blijven. “Je knalt muziek in je oren en je bent weg. Dat vind ik zo chill aan rennen. Vanaf dat moment is het ik tegen het asfalt. En die strijd probeer ik altijd te winnen. En ook wil ik mezelf blijven verbeteren op RunKeeper.” Lange afstanden verruilt hij liever voor kort maar krachtige trainingen om twee redenen: “Ik loop altijd een rondje en niet dezelfde weg weer terug. Dat vind ik niet alleen leuker, maar het motiveert ook om dat rondje te volbrengen. Een afstand van zo’n 5 kilometer binnen de 20 minuten vind ik heel lekker om te doen.” Naast het feit dat die kortere rondes beter bij hem passen, is het ook een bewuste keuze in verband met zijn werk. “Radio is live, dus je moet scherp zijn tijdens je uitzending.”

“Ik ben dagelijks met allerlei schermen in de weer. Daarnaast zit ik ook nog best veel op mijn telefoon. Wanneer ik ga hardlopen tune ik echt even uit. Even weg van alles en lekker de natuur in. Hoewel ik in Amsterdam woon, kies ik het liefst een mooie rustige ronde langs het water uit. Zo loop ik graag richting Ouderkerk. Het is niet alleen prachtig daar, maar dankzij de bruggen ook handig, want dan kan je dus een rondje lopen.”

“De avondshow is onwijs leuk, maar het vraagt wel wat van je normale dagelijkse ritme. Van maandag tot donderdag lig ik doorgaans pas om 1.30 uur in mijn nest. De heel vroege ochtenden wennen nooit, hoor ik andere dj’s vaak zeggen. Maar dat geldt denk ik ook voor dit soort late avondshows. Als je op maandag slecht slaapt, dan weet je dat je nog heel lang moet, voordat je weer je bed in kan duiken. En dat die nacht ook effect heeft op de dagen erna. Wanneer ik overdag mezelf te veel uitdaag wat energie betreft, dan merk ik dat vaak ook tijdens mijn show en de werkzaamheden die daaraan voorafgaan. Ik schipper dus meestal tussen fit en gezond leven, maar probeer ook voldoende energie over te houden voor werk en het ritme dat daarbij hoort.”

KRACHTTRAINING

De radio maakt dat hij nog redelijk anoniem zijn rondjes kan rennen. “Wanneer je veel op televisie te zien bent, verandert dat toch al gauw. Hardlopen is voor mij echt even uitschakelen van werk en enkel de focus op bewegen, de omgeving en natuurlijk lekkere muziek. Dat ik nauwelijks herkend word, vind ik heel fijn.”

Bij alleen hardlopen blijft het niet. Joost is sportief en altijd te porren voor een potje padel of squash. Maar nog liever volgt hij een lesje bij de populaire sportschool Saints & Stars. “Vooral tijdens het winterseizoen ga ik vaker naar binnen voor een goede workout.” In Amsterdam is hij dan ook wekelijks te vinden bij de relatief nieuwe sportschool met een uniek concept aan trainingen. De Holy Shred, zoals ze deze les noemen, is een favoriet van Joost. Hardlopen en krachttraining komen er op een bijzondere manier in samen. “In 45 minuten loop je zo’n 5 km op een loopband, met tussendoor krachtoefeningen op de grond. Je werkt aan je conditie, maar je pakt ook de spieren in je buik, rug, armen en schouders mee. Een super goede total body workout dus. En dat in een donkere ruimte met lekkere muziek en een trainer die je onwijs motiveert. Alsof je in de disco aan het sporten bent.”

Naast wekelijks buiten rennen, probeert hij twee en soms zelfs drie keer per week een les bij deze gym te volgen. “Het is een mooie aanvulling op je algehele fitheid en daarbij een goede manier om tijdens de koudere maanden toch met plezier door te trainen. Op de loopband heb je relatief korte blokken van 5 minuten, maar het tempo ligt doorgaans veel hoger dan wanneer je buiten loopt. Deze vorm van high intensity training helpt je conditie te verbeteren en daar heb ik in de zomermaanden buiten weer plezier van.”

MARATHON

Het staat hoog op zijn to-dolijstje: een marathon rennen is er nog niet eerder gekomen. Alhoewel… “Ik heb ooit de Summer Trail gedaan. Een trail van 42 km over de Veluwe. Van Kootwijk naar Heerde, waarvan de helft hardlopend en de andere helft op een gewone stadsfiets. En dat dan weer opgedeeld in blokken van 5 kilometer. Dus vier blokken van 5 kilometer hardlopend en daarna fietsend. Een heel leuke ervaring en ook zeker intensief, maar natuurlijk nog niets vergeleken bij een echte marathon.” Wanneer hij, zoals een tijdje geleden, de beelden terugkijkt van atleet Eliud Kipchoge, die als eerste loper ooit een marathon in minder dan twee uur finisht, kan Joost niet wachten om te trainen. “Zo vet om te zien wat die man kan. Als ik zijn prestaties zie, dan motiveert mij dat enorm en begin ik dezelfde dag nog met trainen.”

Vol goede moed trekt Joost zijn hardloopschoenen aan om die korte rondes nu toch eindelijk eens wat langer te maken. Een rondje van 8 kilometer van Amsterdam richting Ouderkerk lukte hem al vaker zonder problemen, dus 12 kilometer moest ook wel te doen zijn. “De zon scheen, ik had er helemaal zin in. En ja hoor, die 12 kilometer liep ik best wel soepel. Tot ik de volgende dag wakker werd. Ik had zo’n pijn aan mijn benen. Niet te doen. De lopersknie was voor mij sindsdien niet langer een onbekende term. Ik verlies mezelf dan even in mijn energie en enthousiasme. De les van rustig opbouwen en niet gelijk te ver en te snel willen rennen had ik geleerd.”

In september staat de Dam tot Damloop op zijn planning, met een afstand van ruim 16 kilometer. En ooit schrijft hij zich in voor de marathon van Amsterdam. “Maar die valt altijd in de week van het Amsterdam Dance Event (ADE). Als ik tussen die twee grote evenementen moet kiezen, dan kies ik als radiomaker en groot liefhebber van muziek, nu toch nog even voor ADE.”

GEWOONTES

Veel sporters hebben hun eigen gewoontes, zweren bij een bepaalde manier van trainen, specifieke voeding of zoals in het geval van veel hardlopers: bij het dragen van goede schoenen. Zo ook Joost. “Schoenen die goed zitten en passen bij jouw voet en manier van lopen, is het beste advies dat ik ooit kreeg. Ik liep te lang door op mijn oude hardloopschoenen en daardoor kreeg ik steeds sneller zere voeten, wat ook mijn plezier tijdens het rennen belemmerde. Toen ik eenmaal een paar goed passende schoenen had gevonden, heb ik er gelijk twee paar van gekocht. Als ze goed zitten en fijn lopen, heb ik niet de allernieuwste schoen nodig. Zeker niet omdat ik niet heel lange afstanden loop. Ik kan wat dat betreft dus weer even vooruit. Letterlijk en figuurlijk!”

Wanneer het onderwerp gezonde voeding ter sprake komt, begint Joost wat onschuldig te lachen. “Tja, ik moet eerlijk bekennen: ik zou wel wat meer op mijn voeding kunnen en willen letten, maar dat doe ik niet echt. Ik heb het geluk dat ik ondanks hetgeen ik wel of niet eet, toch een best fit en gezond lichaam heb. Dat ik van jongs af aan veel heb gesport en daardoor een goede basisconditie heb, scheelt daarin denk ik ook.” Dat gezegd hebbende loopt Joost even richting de keuken om een doos vol met chocola te laten zien. “En daarbij ben ik gewoon dol op lekker eten en af en toe een foute snack. Deze doos met chocola is voor een samenwerking die ik ben aangegaan. Zonde om die dan te laten staan toch?”

MOTIVERENDE PLAYLIST

Als iemand ons advies kan geven betreft goede hardloopmuziek dan moet het wel een dj zijn. De vraag was nog niet gesteld of Joost kwam zelf al met zijn favoriete hardloopplaylist. “Ik heb altijd zin om te sporten, echt altijd, maar eenmaal onderweg kan hardlopen soms zo eindeloos voelen. Helemaal als je een eind van huis bent en dus nog een stuk terug moet. Maar gelukkig is er dan nog muziek. ‘Big Bootie Mixes’ van Two Friends zet ik standaard aan tijdens het hardlopen. Echt een toplijst en gewoon te vinden op Spotify. Het zijn mixtapes van 60 minuten met allerlei zero hits die om de minuut weer wisselen. Dit houdt je tempo tijdens het rennen lekker actief en je energie hoog. Althans voor mij werkt deze lijst geweldig.”

Als we het aan het enthousiasme van Joost overlaten, praten we nog uren over de radio, sporten en het leven. Maar helaas moet er aan dit interview ook een eind worden gebreid. Met als afsluitende vraag een wijze les die hij met jullie, de lezers, zou willen delen. “Mijn vader is overleden toen ik vrij jong was, maar hij heeft mij deze wijze les meegeven: doe echt iets wat je leuk vindt. Of het nu gaat om werk of een sport die je beoefent, als je het met plezier doet, dan hou je het vol en lukt het ook om bepaalde doelen te behalen. Daar ben ik van overtuigd.”

TOP 10 FAVORIETE HARDLOOPNUMMERS

We hebben een goede playlist weten te scoren, maar natuurlijk willen we meer. Wat zijn de 10 favoriete nummers van Joost? En als het even kan, ook nog een goede beat hebben om op te rennen?

  1. Full Moon – Petit Biscuit
  2. Thoughts from a Balcony – Mac Miller
  3. Remember the name – Fort Minor feat. Styles of Beyond
  4. People Say – Don Diablo, Paije
  5. My High – Disclosure, Slowthai
  6. Misery Business – Paramore
  7. Byte – Martin Garrix, Brooks
  8. In the name of love – Martin Garrix, Bebe Rexha, DallashK
  9. All I do is win – DJ Khaled, T-Pain, Ludacris, Snoop Dogg, Rick Ross
  10. Coming Home – Diddy, Dirty Money, Skylar Grey

Zijn nummers zijn ook te vinden op zijn Spotify-account: Joost Swinkels.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?