Hardlopen met hoofddoek? Waarom niet?!

Samen vielen ze ruim 50 kilo af. Dankzij lopen, bewuste voedingskeuzes en heel veel doorzettingsvermogen. Al ruim acht jaar zijn de Marokkaanse zusjes Najima en Rachida met hun blog de ‘Healthy Sisters’ voor velen een inspiratiebron op het gebied van lopen en gezondheid. “Maatje meer of minder – en wat je achtergrond ook is – ga ervoor! Ga iets doen waar je happy van wordt.” 

TEKST: MIRTE GRATAMA

FOTO’S: JOYCE BONGERS 

De Healthy Sisters veroveren steeds meer harten met hun gezondheidsblog en socialmediakanalen. Hun Instagram-account telt ondertussen net geen 73.000 trouwe volgers en op hun YouTube-kanaal hebben ze ruim 37.000 abonnees. De zusjes Najima en Rachida Kharbouch zijn voor veel vrouwen een inspiratiebron, vrouwen van verschillende komaf. Want zo’n fitblog is echt niet alleen weggelegd voor jonge meiden in een sportbeha met een strak figuur. Een goede gezondheid, de kans om vrijuit te kunnen en mogen bewegen, daar heeft iedere vrouw recht op. Met of zonder hoofddoek, dik of dun, zwart of wit, … De Healthy Sisters weten bij veel vrouwen de juiste snaar te raken met hun eigen verhaal, de herkenbaarheid en een gezonde dosis enthousiasme en humor. Ze liepen meermaals een halve marathon en volgden zelfs een opleiding tot loopcoach bij de Nederlandse Atletiekunie. Toch vinden ze zichzelf heel gewoon en zijn ze bescheiden, maar zeker niet verlegen. Vanaf het moment dat het gesprek start, is het gezellig en valt er vrijwel geen moment stilte. Al gauw kom ik erachter: deze zusjes zijn allesbehalve gewoon. 

SAMEN HARDLOPEN

Rachida neemt haar telefoon erbij. “Ik weet nog heel goed hoe, waarom en wanneer we met de Healthy Sisters begonnen zijn. Het staat zelfs nog in mijn agenda. Het was net na de bevalling van mijn derde kindje. Na jarenlang te kampen met overgewicht en het volgen van allerlei diëten – die niet hielpen – ging het roer die keer écht om. En dat was ook nodig. Die leggings rekten wel lekker mee, maar ik kwam de trap nauwelijks nog goed op. Er moest iets veranderen. Iemand tipte mij over een loopgroep hier bij ons in Helmond.” “Ik? Hardlopen? Met mijn te zware lijf? En ook nog in een groep met alleen maar witte vrouwen? Wat zullen zij wel niet denken? En wat vinden zij van een vrouw met hoofddoek? Allemaal gedachten die mij ervan weerhielden om te gaan. Even hadden de twijfels en onzekerheid de overhand, maar na een aantal weken moed te hebben verzameld, besloot ik toch de loopschoenen aan te trekken. Op 12 mei 2012 liep ik voor het eerst mee. En dat is een van mijn beste beslissingen ooit geweest.” “Ik vond het lopen leuk en werd ook heel goed ontvangen in de groep. Al die onzekerheden bleken grote onzin te zijn. Sterker nog, er ontstond zo’n leuke dynamiek in de groep, juist door het verschil in cultuur. Na een eerste training volgde een tweede, derde en al gauw vlogen de kilo’s eraf … en die bleven er dit keer ook af. Ik voelde me bovendien zo energiek! Ik ondernam weer van alles met mijn kinderen en ging bijvoorbeeld samen met hen de bossen in. Zij spelen, ik lopen”, vertelt Rachida met een grote glimlach. Najima zag hoe haar zus transformeerde en dacht: dat wil ik ook. Niet veel later haakte ook zij aan bij de loopclub. Ze neemt het woord over en vertelt haar deel van het verhaal. “Ik ben eigenlijk nooit slank geweest. Wel heel vaak een poging gedaan tot, maar dus telkens weer teruggevallen. Lekker en uitgebreid eten is erg belangrijk in onze familie. We zijn opgegroeid in een warm en groot gezin, met een moeder die altijd uitgebreid en heerlijk kookte. Niemand kwam iets tekort. Tel daar nauwelijks tot geen beweging bij en de broeken gaan vanzelfsprekend strakker zitten. We kunnen wel stellen dat hardlopen ons leven echt heeft veranderd. We zeggen ook vaak: iedere stap die we hebben gezet met lopen heeft ons zelfvertrouwen vergroot.” Als ik de zusjes vraag of ze dit ook zonder loopclub hadden bereikt, zeggen beiden volmondig ‘nee’. “Onder begeleiding trainen was echt de beste keuze. Alleen hadden we dit niet volgehouden”, zegt Rachida. “Als je bij nul begint, heb je die stok achter de deur nodig. Een groep werkt dan heel motiverend. Je leert mensen kennen die allen met eenzelfde doel komen: fit worden en blijven en dat samen doen. Dat is iets heel moois.” 

GEZOND ETEN

Met alleen sporten val je niet af. Daarvoor is ook verandering in je dieet nodig. Best lastig, met al die lekkernijen binnen de Marokkaanse cultuur. Maar de Healthy Sisters zouden deze naam niet dragen als ze ook daar geen weg in hadden gevonden. Najima: “Gelukkig is onze liefde voor eten in de voorbije jaren niet verminderd. Leven op sla en water is niet voor ons weggelegd. Daarvoor houden wij te veel van lekker eten. En bovendien, het is zo ongezellig en onbeleefd om eten dat met liefde en passie bereid is, af te slaan. We zijn de afgelopen jaren wel bewuster gaan eten. We weten wat ons lichaam nodig heeft en vooral wat niet. Bestaande gerechten proberen we in een gezond jasje te stoppen.” Dat de twee zusjes hard aan hun gezondheid werkten en afvielen, bleef niet onopgemerkt. Steeds vaker kregen ze vragen vanuit hun omgeving. Familie en vrienden, maar ook minder bekenden, wilden graag hun geheim weten. Zo’n twee jaar na die eerste looptraining ontstond de blog Healthy Sisters. Wat ooit begon met een eenvoudige en anonieme Facebook-groep, groeide uit tot een fulltimejob als ondernemers. Inmiddels hebben ze ruim 70.000 volgers op Instagram, een eigen website en een eigen boek. Ook hebben ze zelf diverse loopgroepen opgericht, waaronder een groep speciaal voor vrouwen. Hun succes? Gewoon jezelf zijn. “Je had destijds heel veel fitblogs, maar met de meiden achter die blogs konden veel vrouwen zich niet identificeren. Te jong, heel fit, een sixpack en leven op groentesapjes”, zegt Rachida. “Zo zijn wij niet hoor”, vult Najima aan. “Wij lieten juist zien dat iedereen gezond kan eten en kan sporten. En dat dat allemaal niet duur of moeilijk hoeft te zijn. Veel vrouwen konden zich in ons verhaal wél herkennen.”

HOOFDDOEK EN SPORTEN

Wat hen extra bijzonder maakt, is hun verschijning. Want eerlijk is eerlijk: het beeld van een lopende vrouw met hoofddoek is iets dat we in de Lage Landen niet vaak zien. “Vroeger was het meer ongewoon om als vrouw met hoofddoek te sporten in ook nog een vrij strakke legging, maar anno 2021 is dat gelukkig heel anders. Vaak is het de omgeving die ons, vrouwen met hoofddoek, onderschat. Ze denken dat we alleen maar thuiszitten en koken. Al moeten we wel zeggen: het was best even wennen voor onze omgeving dat wij begonnen met hardlopen en niet veel later ook nog gingen ondernemen in de vorm van een eigen blog. Maar daar is nooit verkeerd op gereageerd. We waren met iets goeds bezig, met gezond worden en blijven. Eigenlijk werd het juist door iedereen gewaardeerd.” Gaandeweg beseffen ze dat ze steeds meer teweeg brengen en daadwerkelijk het begin van een verandering zijn voor anderen. En niet alleen voor hen met een andere cultuur. Ook bij de eerder ‘conservatieve’ vrouwen weten ze een slag te slaan. Rachida vraagt aan haar zus of ze zich ‘die ene mail’ nog kan herinneren. “Ja natuurlijk”, antwoordt ze en legt het uit. “Een aantal jaar geleden kregen we een mail van een vrouw die vertelde dat ze met volleybal had verloren van een dame met hoofddoek. Dat kon ze niet verkroppen. Maar ze schreef dat ze door ons ineens besefte dat die gedachte echt nergens op sloeg. Doordat ze ons zag sporten, kon ze plots ook anders naar andere vrouwen met een hoofddoek kijken. Ze verruimde haar blik. Dat vonden we zo mooi.”

BOODSCHAP AAN IEDEREEN

Hebben Najima en Rachida nog dromen? Een boodschap? Dat altijd. “Maatje meer of minder – en wat je achtergrond ook is – ga ervoor! Ga iets doen waar je happy van wordt. Zorg dat je ergens verliefd op wordt, want dan blijf je het ook doen en zorg je dat die kilo’s wegblijven. Wat je ervoor terugkrijgt, is onbetaalbaar. Laat je niet tegenhouden door wat anderen misschien kunnen denken. Leg de meningen naast je neer en focus op wat jij wil doen. Als wij dit kunnen, kun JIJ dit ook. Echt, wij hebben zoveel drempels overwonnen.” Over de toekomst maken ze zich geen zorgen, want die dromen, die vervullen zich gaandeweg vanzelf. “Wij zijn begonnen zonder doelen, los van een aantal kilo’s afvallen dan. En nog altijd doen we lekker ons ding, ‘go with the flow’. Onderweg hebben we allemaal mooie dingen bereikt. En eigenlijk is onze werkwijze nog altijd zo. We genieten van alles wat we doen en mogen doen. Of het nu een workshop is, een looptraining geven of ergens als spreker uitgenodigd worden. We genieten van alles met volle teugen. We hebben al heel wat mooie samenwerkingen mogen doen en zijn ervan overtuigd dat er nog veel mooie dingen aankomen. Maar het allerbelangrijkst: gezond blijven en de passie voor het lopen blijven delen. We leven samen op deze wereld. Het zou zo mooi zijn als we meer samen kunnen doen en lekker kunnen mengen. Maakt niet uit waar je vandaan komt of wie je bent.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?