Heb je tijdens het hardlopen last onder de bal van je voet? Zo los je het op!

Je hebt zooltjes geprobeerd en andere schoenen aangeschaft. Toch blijft de pijn onder de bal van je voet voortdurend terugkomen. Wij leggen je uit hoe het ontstaat en wat je eraan kunt doen.

Het ervaren van pijn onder de bal van de voet tijdens het hardlopen kan behoorlijk frustrerend zijn,. Vooral als je al verschillende oplossingen hebt geprobeerd, zoals het gebruik van speciale zooltjes en het wisselen van schoenen. Dit probleem wordt vaak metatarsalgie genoemd, een term die verwijst naar pijn in de voorvoet, meer specifiek aan de onderzijde van de middenvoetsbeentjes (de metatarsalen). Het is belangrijk om te benadrukken dat metatarsalgie zelf geen diagnose is, maar eerder een symptoom dat wijst op een onderliggend probleem.

Metatarsalgie kan in drie hoofdgroepen worden ingedeeld, elk met zijn eigen kenmerken en onderliggende oorzaken:

Primaire metatarsalgie

Dit type pijn ontstaat wanneer er een disbalans is tussen de belasting die de voorvoet moet dragen en de belastbaarheid, of het vermogen van de voet om die belasting te verwerken. Dit kan het gevolg zijn van overbelasting, slechte schoenen, of een natuurlijke predispositie.

Secundaire metatarsalgie

Bij deze vorm is de disbalans tussen belasting en belastbaarheid ook aanwezig, maar de primaire oorzaak ligt niet direct bij de voorvoet. Een voorbeeld hiervan is reuma, waarbij ontstekingen in het lichaam secundaire veranderingen in de voorvoet veroorzaken die pijn kunnen veroorzaken.

Lees ook: Dit ontbijt moet je volgens neurowetenschappers vaker eten – RunningNL

Metatarsalgie zonder statische afwijkingen

Sommige mensen ervaren pijn in het voorste deel van de voet zonder dat er zichtbare afwijkingen zijn aan de structuur van de voet. Een bekend voorbeeld hiervan is Morton neuroom, waarbij een zenuwknoop tussen twee middenvoetsbeentjes gezwollen en vaak ontstoken raakt.

Laat een diagnose stellen

Gezien de complexiteit van metatarsalgie en de verscheidenheid aan mogelijke onderliggende oorzaken, is het belangrijk om niet alleen te vertrouwen op zelfzorgmaatregelen zoals het wisselen van schoenen of het gebruik van zooltjes. Hoewel deze maatregelen soms verlichting kunnen bieden, is het essentieel om een diagnose te laten stellen door een specialist, zoals een sportarts of een podotherapeut.

Analyse

Een dergelijke specialist kan een uitgebreid onderzoek uitvoeren, inclusief een biomechanische analyse, om de specifieke oorzaak van de pijn te identificeren. Op basis van deze analyse kan dan een gepersonaliseerd behandelplan worden opgesteld. Dit plan kan variëren van fysiotherapie en specifieke oefeningen om de voet te versterken en de belastbaarheid te vergroten, tot aanpassingen in schoeisel of zelfs orthopedische ingrepen in meer ernstige gevallen. In de tussentijd is het raadzaam om activiteiten die pijn veroorzaken te beperken en waar mogelijk te zoeken naar alternatieve vormen van beweging die de voeten minder belasten.

Lees ook: Inschrijven op nieuwsbrief – RunningNL

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?