Het belang van een donkere slaapkamer

Al een tijdje is bekend dat mensen die slapen in een kamer waar teveel licht aanwezig is, meer vetmassa hebben dan mensen die slapen in een geheel verduisterde kamer. Waarom licht een effect heeft op je lichaamssamenstelling was echter niet duidelijk. Nieuw onderzoek trachtte dit raadsel op te lossen.

Ons lijf houdt van regelmaat

Je biologische klok houdt van regelmaat. Wanneer je steeds op dezelfde tijd opstaat en gaat slapen ben je doorgaans uitgeruster dan wanneer je steeds op andere momenten in en uit je bed kruipt. Onze klok houdt er bovendien van dat je slaapt wanneer het donker is en wakker bent als het licht is. Verstoor je dit natuurlijke ritme dan loop je meer risico op overgewicht, diabetes en zelfs hart- en vaatziekten.

Vroeger was het simpel: je ging slapen bij zonsondergang en stond op zodra de zon zich weer liet zien. De langere periode van (kunstmatig) licht waar we tegenwoordig aan worden blootgesteld gaat gepaard met een toename van lichaamsvet. Zonder dat we meer gaan eten of minder actief worden. Ra ra, hoe kan dit?

Je bruine vet wordt minder actief met licht

Bruin vetweefsel (zogenaamd BAT brown adipose tissue) is belangrijk voor onze stofwisseling. In tegenstelling tot wit vet dat weinig energie verbruikt, is bruin vet zeer actief. Mensen met meer bruin vet hebben een aanzienlijk snellere stofwisseling dan mensen met weinig van dit soort vet. BAT zet namelijk veel vetzuren om in hitte, een proces dat thermogenese wordt genoemd. Onderzoekers ontdekten dat een toename van blootstelling aan licht ervoor zorgt dat het BAT minder actief wordt. En onze stofwisseling dus daalt.

Hoe sterk dit effect is werd duidelijk in een recent onderzoek bij muizen. De dieren werden gedurende 5 weken 12, 16 of 24 uur per dag blootgesteld aan licht. Na vijf weken trad er geen duidelijk verschil in gewicht op tussen de groepen. Echter, zelfs al na slechts 5 weken kregen de muizen die het langste blootgesteld werden aan het licht wel meer vetmassa. Hoe langer deze blootstelling per dag, hoe meer vetmassa. Aan de BAT-activiteit was te zien dat er minder vetzuren en glucose door de bruine vetcellen werden opgenomen.

Conclusie

De oplossing voor dit probleem is heel simpel. Dim de lichten in je huis in de avonduren en zorg ervoor dat je kamer geheel donker is. Ook een bedlampje, een digitale klok of een lichtsignaal van je telefoon/tv kan verstorend werken.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?