Het belang van goede hardloopsokken

Goede hardloopsokken zijn net zo belangrijk als hardloopschoenen. Daar kun je beter niet op besparen. Maar hoe kies je de juist sok?

Je ziet ze steeds minder: lopers die witte katoenen sportsokken dragen in hun hardloopschoenen. Met dat soort sokken heb je eerder kans op vochtige voeten omdat ze geen zweet absorberen, schuurplekken, blaren en blauwe tenen. Sokken die een beetje los om je voeten zitten zijn niet fijn tijdens het hardlopen, want dan schuif je alleen maar in je schoenen.

Zonder naadjes in je schoenen

Voor extra comfort heb je tijdens het hardlopen een sok nodig die strak om je voet zit. Naadjes moeten goed weggewerkt zijn zodat ze goed aansluiten om de voet en je nergens bubbeltjes of stof te veel voelt. Een goede sok voel je daardoor bijna niet zitten, op die manier zorgen je sokken dat je hardloopschoenen ook beter zitten.

Links of rechts

Bij veel merken van hardloopsokken zul je zien dat een paar uit een linker- en rechtersok bestaat. Dit is niet zomaar: je voeten zijn niet hetzelfde en daar hebben de fabrikanten rekening mee gehouden bij het maken van hun running outfit. Door de sok zo op de vorm van een linker- of rechtervoet te snijden hou je geen ruimte meer over bij je tenen.

Volop keuze in demping

Als je in de speciaalzaak staat voor het rek met sokken, zul je zien dat er volop keuze is in speciale hardloopsokken. Net als bij hardloopschoenen worden sokken ook gemaakt met allerlei extra demping of versteviging. Als je bijvoorbeeld een lichte doorzakvoet hebt, kun je een sok kiezen met een extra kussentje in de bal. Andere sokken hebben meer versteviging rond de hak van de voet of de wreef of wrijving te komen. Je zult snel zien dat er voor iedere voet of soort training een geschikte sok is. Zo heb je ook speciale sokken voor wedstrijden, trails en dan heb je ook nog een heel assortiment van sokken met compressie. Volop keuze dus!

Juiste maat

Als je op zoek bent naar de juist maat van de sok dan is het goed om te bedenken dat de sok strak moet zitten. Bij sokken gaat de maat meestal in vaste maatbogen, bijvoorbeeld 39-42. Een goede tip is om daarbij te letten op het kleinste verschil in die twee maten, omdat die beter zal aansluiten om je voet. Met een sok van 37-38 heb je minder kans op een sok die gaat schuiven en irriteren in je hardloopschoen dan met 37-40.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?