hoe kan interesse gewekt worden voor het WK cross?


Dit weekend wordt het WK Cross (IAAF/Mikkeller World Cross Country Championships) voor het eerst gehouden in het Deense Aarhus , een stad van ongeveer 250 000 inwoners. Het is voor mij de 30e keer, dat ik bij dit kampioenschap  aanwezig ben. Het WK Cross was de opvolger van het WK Veldlopen, waar de Belg Gaston Roelants grote successen vierde. Het eerste WK Cross werd in Waregem in 1973 gehouden. In de loop der jaren vierden vele atleten grote successen, zoals Grethe Waitz, Paula Radcliffe, Grethe Wami, Kenenisa Bekele, John Treacy,  Paul Tergat en John Ngugi.  In 1970-1971 bij de toenmalige WK veldlopen waren de Nederlandse vrouwen heel duidelijk aanwezig met een tweede plaats voor Bernie Boxen in 1971 en een derde plaats  voor Ilja Keizer een jaar eerder. De eerste plaats in het landenklassement werd door de Nederlandse vrouwen gewonnen  in 1971..Daarna duurde het heel lang voordat Nederland  tijdens het WK Cross weer  op de voorgrond trad met twee 16e plaatsen van Egbert Nijstad en Marti ten Kate  en een 20e plaats van Klaas Lok. Bij de vrouwen werd Carla Beurskens  12e in Parijs 1980.  In 2008 en 2009 was Lornah Kiplagat zeer succesvol met  brons/zilver in Fukuoka en goud in Mombasa. Hilda Kibet bereikte haar beste prestatie in 2009:  6e en in 2010: 10e.

De Belgen

Belgie was een echt crossland met een aantal  jaren toonaangevende atleten o.a Gaston Roelants, Karel Lismont, Erik de Beck en Leon  Leon Schots. Langzamerhand zakten de Belgen weg met als dieptepunt Aarhus,waar geen enkele Belg aan de start komt.

Alles veranderde in 1981 toen de Afrikaanse landen de macht overnamen. Interessant was Madrid 2081 waar een   kopgroep van 7 Ethiopiers een ronde voor het einde de eindsprint inzetten en toen nog een ronde moesten. UIteindelijk  won de Amerikaan Craig Virgin..

Interesse in Europa voor het WK wordt minder.

Door de opkomst van de wegatletiek en de overmacht van de Afrikaanse landen werd langzamerhand de interesse voor het WK Cross in Europa minder en dit leidde tot minder deelnemers. De IAAF probeerde van alles om de dalende interesse  te verhinderen. In het programma werden ook de junioren opgenomen.  Men probeerde het WK  te veranderen in een tweedaags-evenement vanaf 1998, waarbij op de eerste dag de korte cross werd gehouden. Toen atleten  succesvol dubbelden zoals Bekele werd dit experiment  minder interessant en in 2002 weer  geschrapt. Het WK Cross bleef het moeilijk houden. Nederland dat lange tijd met volledige ploegen deelnam, haakte  af. Alleen Lornah Kiplagat en Hilda Kibet  kwamen nog aan de start. De interesse van de Atletiekunie was weg, mede doordat zij zich vrijwel  alleen maar richtte op de baanatletiek. Toen European Athletics  in 1994 ook nog begon met de Europese Crosskampioenschappen te organiseren, werden geen ploegen meer afgevaardigd naar het WK. Dat wil niet zeggen, dat Nederland geen ploegen afvaardigde naar het EK-Cross. Alleen bij het EK in Tilburg in 2018 en 2008 werden grote ploegen afgevaardigd.

In die 30 keer dat ik heel de wereld ben afgereisd tot in Fukuoka, Kaapstadt, Kampala en  Mombasa om het WK Cross te volgen, waren er vele hoogtepunten.

Steeds weer probeerde de IAAF het WK Cross weer meer op de kaart te zetten. Er kwam een mixed-relay en in navolging van het succesvol verlopen WK Halve marathon worden  dit jaar voor het eerst volkslopen aan het programma toegevoegd. Men verwacht morgen 2500 recreanten. Sinds 2011 wordt het WK- Cross eenmaal in de twee jaar gehouden.

Een belangrijk aspect is het meer nadruk leggen op de moeilijkheidgraad en de afwisseling van het parcours. Dit gebeurt morgen op het zware en innovatieve parcours in  Aarhus met veel hindernissen, heuvels, zand enz.,  zo hoopt men het WK Cross interessanter te maken en dat mede op verzoek van de atleten !!.Hopenlijk komen er dan ook meer  Europese landen aan de start, morgen zijn dat er slechts 20……. Op de persconferentie  vandaag was naast legende Paul Tergat ook tweevoudig winnaar Geoffrey Kamworor   en Helen

Obiri, de wereldkampioene van Londen op de 5000m aanwezig. Obiri nam nog nooit deel aan een WK Cross .Het beloven zowel bij de mannen als bij de vrouwen spannende kampioenschappen te worden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?