Hij doet het weer: Karel Sabbe verpulvert wereldrecord op mythische Pacific Crest Trail

46 dagen 12 uren en 50 minuten. Zoveel tijd had Sabbe nodig om de Pacific Crest Trail te overbruggen en nieuwe FKT (Fastest Known Time) te vestigen. Een epische tocht met lange dagen en onverwachte obstakels.

Op 10 juli begon Karel Sabbe aan een nieuw huzarenstukje: een recordtijd lopen op de Pacific Crest Trail (PCT), een wandelpad van 4280 km van Mexico tot Canada. Op 25 augustus slaagde hij met verve in zijn opzet door het pad vijf dagen sneller te voltooien dan het vorige record.

Dat hij de PCT kon lopen, betwijfelde niemand. In 2016 vestigde Sabbe hier al eens de snelste tijd, maar dat record werd hem twee jaar geleden afgenomen door Timothy Olson, die de PCT voltooide in 51 dagen, een dag minder lang dan Sabbe. Dan maar de PCT nog eens lopen om zijn record weer in handen te krijgen. Na zijn waanzinnige prestatie op de Barkley Marathons eerder dit jaar (Sabbe behaalde de finish van ’s werelds zwaartste ultrarace), blaakte de Belg van zelfvertrouwen. Terecht, zo blijkt.

De eerste 10 dagen legde hij gemiddeld 96 km per dag af. Na 30 dagen liet hij ook Californië achter zich met een gemiddelde afstand van dagelijks 91,3 km. Rond 21 augustus, toen Sabbe 41 dagen onderweg was, kreeg hij met nog een onverwacht obstakel af te rekenen. De bosbranden in het noorden van Washington leken roet in het eten van Sabbe te gooien. Door de bosbranden was een deel van de PCT afgesloten en moest hij een omweg maken van ruim 110 km, wat neerkwam op ruim een dag extra lopen. Maar nog was Sabbe ongenaakbaar: op 21 augustus deelde hij nog een video op zijn Instagram waarin hij aangaf dat hij zich “moe, maar sterk” voelde. “Time to push the pedal to the metal,” schreef hij nog bij zijn laatste Instagrampost richting de eindmeet.

Op dag 46 haalde Sabbe nog eens alles uit de kast: na 18 uren en 120 km was hij nog steeds aan het lopen. Op zijn laastste Strava-post kwam uiteindelijk 159,07 km te staan, waar hij 28 uur en 32 minuten over deed. Het eindresultaat is een nieuw huzarenstukje van de tandarts uit het Belgische Anzegem. Een nieuw record dat wellicht langer in de boeken zal blijven staan dan zijn vorige PCT-record. Gefeliciteerd!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Karel Sabbe (@karelsabbe)

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?