Ultralopen leeft na de prestatie van Karel Sabbe in de Barkley Marathons. De sport wordt almaar populairder. Dat blijkt ook uit een recent onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), waarbij een onderzoeksteam voor, tijdens en na de Legends Backyard Ultra in Kasterlee fysiologische en cognitieve data bij twaalf ultralopers verzamelde. Professor Kevin De Pauw, die de leiding heeft over het onderzoek, nam eind juni zelf deel aan een ultraloop, Another One Bites the Dust in Bierbeek. “Voor mij is dit vooral interessant als bewegingswetenschapper: hoever kan je de limiet van een mens verleggen? Dat is dan ook een van de vragen waar we met ons onderzoek een antwoord op willen vinden.”
Lees ook: Ultraloper Karel Sabbe onderweg voor nieuw record: 4.300 km in 50 dagen – RunningNL
Het onderzoek van de VUB bestaat uit vier delen: een medisch gedeelte; een deel rond microbioom (stoelgang), nutritie en glucose; een deel fysieke en mentale vermoeidheid bij ultralopers (waaraan slaap, microslaap en blessures gelinkt worden) en een deel over de prestatie zelf en de cognitieve functies.
Fysieke en mentale vermoeidheid
De Pauw: “Je hebt een bepaalde lijn en als je daarover gaat, is het voorbij. Als ultralopers voelen dat het mentaal niet meer gaat, focussen ze zich op het fysieke. Als het fysiek niet meer gaat, focussen ze zich op iets anders. Zo duwen ze die lijn zo ver mogelijk weg. Hun mentale weerbaarheid is echt heel groot.”
Sabbe: “Het fysieke is belangrijk, maar het mentale deel is dat nog veel meer. Ik hoef niet te liegen: mijn genetische aanleg voor ultralopen is er. Maar mijn grootste kwaliteit is mijn mentale kracht. Wat er ook op mijn pad komt, het maakt mij niet uit. Ik ga gewoon door tot het einde. Ik ben automatisch geneigd om extreme uitdagingen op te zoeken, omdat het mentale aspect dan meer doorweegt dan de fysieke voorbereiding.”
“Wat er ook op mijn pad komt, het maakt mij niet uit”
De Pauw: “De procentuele verhouding tussen het fysieke en mentale aspect verandert na verloop van tijd. In het begin overheerst het fysieke aspect, op het einde meer het mentale. Van 70-30 naar 30-70 dus. Ik vermoed dat het zoiets zal zijn.”
Sabbe: “Klopt, al is elk event anders. Bij de Ultra-Trail du Mont Blanc is het fysieke aspect het belangrijkst, omdat daar de afstand kort genoeg is. In een Backyard is het vanaf het 48ste uur een puur mentaal verhaal. Fysiek is iedereen nog capabel om dat rondje van 6,7 km af te draaien, maar er haken er veel om mentale redenen af. Het vloeit in elkaar over: van 80-20 naar zelfs 10-90 in een Backyard Ultra.”
De Pauw: “Na een ultraloop is de slaap vrij lang verstoord. Er is één tot twee weken tijd nodig om te herstellen.”
“Met slaap moet je vanaf een bepaald moment heel creatief omspringen”
Sabbe: “Met slaap moet je vanaf een bepaald moment heel creatief omspringen. Dan heb ik het over de momenten waarop je het fysiek moeilijk hebt, bijvoorbeeld tijdens de tweede nacht van een ultraloop. Daarom geloof ik persoonlijk heel sterk in het uitsturen van signalen vanuit je onderbewustzijn naar je bewustzijn, net om je uit die benarde situatie te halen. Een klassiek voorbeeld: er rotsvast van overtuigd zijn dat opgeven de enige optie is, vervolgens een beetje slapen of iets deftigs eten en daarna beseffen dat opgeven helemaal niet nodig is. Je hersenen hebben je dus om de tuin geleid.”
Wil je het hele artikel lezen? Bestel dan het RunningNL magazine of lees het artikel online via Blendle.