Low angle view of two people running on country road at sunrise. Cropped shot of young man and woman jogging in morning, with bright sunlight.

Hoelang moet je bewegen om de nefaste gevolgen van zitten te counteren?

Dertig minuten per dag bewegen, geeft een boost aan je gezondheid. Maar je kan die boost helemaal teniet doen door veel te lang op je stoel of in de zetel te blijven zitten. Beweeg jij voldoende om de negatieve effecten van je zitgedrag te compenseren?

Bewegingswetenschappers van de Glasgow Caledonian University verdiepten zich vier jaar lang in de resultaten van zes voorgaande studies. Daarbij analyseerden ze de gezondheidsdata van 130.000 Britten, Amerikanen en Zweden. De conclusie van de onderzoekers van de Glasgow Caledonian University werden onlangs gepubliceerd in het vermaarde British Journal of Sports Medicine.

De Schotten komen tot de conclusie dat een halfuur bewegen per dag – een bekend credo van de jongste jaren – de kans op vroegtijdig overlijden verkleint met maar liefst 80% … Mààr dit geldt enkel voor wie minder dan zeven uur per dag neerzit. Wie elf tot twaalf uur per dag aan zijn stoel of zetel gekluisterd is, ervaart totaal geen enkel gunstig effect van 30 minuten beweging.

De Glasgow Caledonian University doet een nieuwe aanbeveling voor wie een voornamelijk zittend leven leidt: voor elk uur dat je neerzit, zou je drie minuten gemiddeld tot intensief moeten bewegen; of anders twaalf minuten licht bewegen. Dit zou de kans op vroegtijdig overlijden met 30% verminderen. Ook een goede nachtrust – en dat is uiteraard geen verrassend nieuws – blijkt bijzonder gunstig te zijn voor je gezondheid, aldus de unief van Glasgow.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?