Hoge intensiteit versus duur: nieuwe inzichten

Hoge intensiteit lijkt de laatste jaren de toverformule te zijn geworden op trainingsgebied. Maar sla de duurtrainingen zeker niet over, stellen onderzoekers nu.

De afgelopen jaren heeft de HIIT training, oftewel high intensity interval training, enorm aan populariteit gewonnen. Vooral in de fitnesswereld is deze trainingsvorm razend populair geworden. Deze trainingen zijn een belangrijke trigger om vooruitgang te boeken in je trainingen. Hierdoor lijken duurtrainingen een beetje naar de achtergrond te verdwijnen.

Korte termijn

En dat is onterecht, zo beweren onderzoekers nu in Medicine & Science in Sports & Exercise. De intervaltrainingen op hoge intensiteit zijn inderdaad een zeer effectieve manier om je aerobe en anaerobe conditie te verbeteren. Deze trainingsvorm heeft daarnaast ook andere voordelen zoals een verbeterde insulinesensitiviteit en het verbeteren van je breinfunctie.

Lange termijn

Maar deze effecten duren vaak niet langer dan 24 uur, terwijl je een dergelijke training slechts om de paar dagen kunt doen. Voor je gezondheid op de lange termijn is het daarom nog steeds van belang om ook duurtrainingen te blijven doen.

Zeven effecten

Duitse onderzoekers vergeleken daarom deze twee trainingsvormen op een zevental effecten: aerobe conditie, cardiovasculaire gezondheid, lichaamssamenstelling, bloeddruk, vetzuren in het bloed, ontstekingen en insuline. De hogeintensiteitstrainingen waren effectiever op het vlak van aerobe conditie en cardiovasculaire gezondheid. De duurtrainingen hadden een beter effect op de bloedsuikerspiegel. Op de andere punten scoorden beide trainingsvormen gelijkwaardig.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?