Is het verstandig om na een brakke nacht te trainen?

Meestal is de animo niet heel erg groot om na een brakke nacht je hardloopschoenen aan te trekken. Met enige discipline lukt het meestal wel. Maar is het verstandig? Japanse onderzoekers zochten het uit.

Deze onderzoekers lieten 11 lopers twee trainingen doen, waarbij ze 90 minuten moesten lopen en daarna nog 100 drop jumps moesten uitvoeren. Een keer deden ze deze training na een goede nachtrust van minimaal 8 uur. De andere keer hadden ze slechts 4 uur geslapen.

En wat bleek? Op het eerste oog leek er weinig verschil in de resultaten. De onderzoekers vonden weinig tot geen verschil in de maximale kracht of het uithoudingsvermogen. Echter, de lopers gaven aan dat ze eerder moe werden tijdens de training. Volgens de onderzoekers komt dit doordat je lichaam niet goed in staat is het glycogeen in je spieren aan te vullen tijdens een brakke nacht. Bovendien heeft slaap ook een negatief effect op je glucose metabolisme.

Kortom, het kan geen kwaad om te trainen na een slechte nacht, maar het is verstandig om je verwachtingen bij te stellen. Ga niet voor maximaal, dat kan tegenvallen en blessures liggen op de loer. Zeker als je vaker last hebt van slaapgebrek. In dat geval is het zeker raadzaam om je trainingen aan te passen en op onderzoek uit te gaan naar de onderliggende oorzaak.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?