Italiaan wint langste hardloopwedstrijd ter wereld

De Italiaan Andrea Marcato zal vandaag gaan finishen in de langste hardloopwedstrijd ter wereld,  de Sri Chinmoy Self-Transcendence 3100 Mile Race. Tijdens deze race, ook wel de ‘Mount Everest van het ultralopen’ genoemd, leggen de deelnemers een afstand af van 3100 Engelse mijlen, oftewel 4989 kilometer. Ze hebben 52 dagen om de afstand te overbruggen, wat betekent dat ze elke dag tenminste 96 kilometer – meer dan twee marathons – moeten afleggen. En dat 52 dagen achter elkaar.

Normaalgesproken vindt de race plaats in New York, maar vanwege corona is het evenement dit jaar verplaatst naar Salzburg, Oostenrijk. De start was op 13 september, op 3 november moeten de laatste deelnemers gefinisht zijn. Dit jaar zijn er vijf deelnemers, afkomstig uit Italië, Ierland, Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije. Allen zijn meditatieleeringen van de Indiase spiritueel leraar, kunstenaar en sportman Sri Chinmoy, die de race in 1997 heeft bedacht en opgericht. 

De lopers moeten van 6 uur ’s ochtends tot middernacht op het parkoers doorbrengen, een ronde van één kilometer op geasfalteerde fietspaden in een plaatselijk park. De meesten wisselen hardlopen en wandelen af. Om voldoende energie te tanken moeten ze dagelijks zo’n 10.000 calorieën eten. Per deelnemer worden 12 tot 15 paar hardloopschoenen versleten.

Slechts 44 lopers hebben de race ooit uitgelopen. In 2015 deed  Asprihanal Aalto uit Finland dat in de snelste tijd ooit: 40 dagen, 9 uur en 6 minuten. Pradeep Hoogakker was in 2011 de eerste en vooralsnog enige Nederlander die meedeed. Hij finishte net binnen de limiet van 52 dagen. 

Met zijn finish van vandaag is Andrea Marcato (38) de snelste debutant ooit. Hij liep gemiddeld 114 kilometer per dag, het equivalent van 2,7 marathons. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?