Een nieuw jaar vraagt om nieuwe grootse doelen. Dat is wat Jacky Hunt-Broersma gedacht moet hebben. Haar plan: honderd marathons in honderd dagen lopen om zo in het Guinness World Record voor vrouwen te breken. Wat haar recordpoging extra bijzonder maakt is dat Jacky door een amputatie aan haar been met een blade loopt..
Broersma werd geïnspireerd door een landgenote om honderd dagen achter elkaar een marathon te gaan lopen. Een jaar geleden strandde Alyssa Clark op 95 marathons. De loopster uit Vermont was dichtbij de honderd marathons gekomen, maar moest haar uitdaging stopzetten nadat ze Covid-19 had opgelopen.
Mooie start van het nieuwe jaar
“Het heeft me aan het denken gezet”, zegt Broersma tegenover Canadian Running. “Deze uitdaging zou een mooie start van het nieuwe jaar zijn en de perfecte voorbereiding op The Moab 240 (een vijfdaagse ultraloop in Utah over 240 mijl, omgerekend zo’n 386 kilometer) in oktober.Alsof die uitdaging nog niet zwaar genoeg was, verscheen Broersma – een ervaren ultraloopster – begin januari nog aan de start van een wedstrijd over 100 mijl.
Serieuze mentale hardheid
Intussen heeft de 46-jarige Amerikaanse met Nederlands klinkende naam haar eerste 20 marathons tot een goed einde gebracht. Voor de foto op Instagram leunde ze zondag tegen een muur, “want mijn benen zijn moe”, liet ze weten. “Ik kan het eigenlijk niet geloven dat ik al drie weken achter elkaar elke dag een marathon loop.” Toch geeft Broersma ook aan dat ze het vooral mentaal een worsteling vindt. “Ik bouw serieuze mentale hardheid op hier.”
Voor goed doel
Als ze die mentale strijd weer voor te zetten dan werkt Broersma op 26 april haar honderdste marathon af en mag ze zich Guinness World Record-houder noemen. Met haar recordpoging wil ze ook geld in te zamelen voor Amputee Blade Runners, een organisatie die running blades aankoopt voor lopers met een amputatie. Geen overbodige luxe, aangezien de prijs van zo’n specifieke blade varieert van 10 tot 20.000 dollar (9 tot 18.000 euro) en in de Verenigde Staten die kosten niet altijd gedekt zijn door de ziekteverzekering.
Dankbaar
“Nadat bij mij een been werd geamputeerd was het voor mij een van de grootste uitdagingen om mezelf weer te leren accepteren”, legt Broersma uit. “Lopen heeft daarin een belangrijke rol gespeeld. Het heeft mij vertrouwen gegeven, over mijn lichaam en over de persoon wie ik ben. Lopen maakt mij sterker. En hoewel ik een lichaamsdeel mis, ben ik dankbaar voor het lichaam dat ik heb. Dat is een gevoel dat ik wil schenken aan al mijn lotgenoten.”