Jo Schoonbroodt liep Wereldrecord marathon 70+

Hardlopen kun je ook op latere leeftijd goed blijven doen. Jo Schoonbroodt bewijst dat je ook na je 70ste nog op hoog niveau kunt blijven lopen. Afgelopen weekend liep de Limburger namelijk bij de Maasmarathon van Visé een nieuw wereldrecord op de marathon in de leeftijdscategorie 70+ met 2:54:19 uur.

Vier weken na de NN Marathon Rotterdam, waar hij al 2:55:20 uur liep, stond Schoonbroodt net over de grens bij zijn woonplaats Maastrichter in het Belgische Visé aan de start van de Maasmarathon. Zijn plan was om wederom een tijd onder de drie uur te lopen, dat zou dan zijn 75ste ‘sub3’-marathon zijn.

‘Oeps, sneller dan Rotterdam’

Op het parcours langs de Maas staat veel wind, maar op het eerste deel vond Schoonbroodt beschutting in een goede groep met ook lopers van de Halve Marathon. Na de eerste ronde van 21,1 kilometer kwam hij door in 1:26:18 uur. “Oeps dat is sneller dan in Rotterdam vier weken geleden”, schrijft de 71-jarige loper op Instagram. “Gelukkig tref ik in de tweede ronde Frank Driessen die me goed helpt, opnieuw tegen de wind. In Eijsden komt Raoul Spronken op de fiets aansluiten en hij haalt het lijstje met kilometertijden voor het wereldrecord te voorschijn. Ik blijk een halve minuut sneller dan het record te lopen maar voel de benen zwaarder worden.”

Harder door Eddy Wally

Toch verslapt hij niet dankzij een ultieme truc van zijn plaatsgenoot Raoul: “Om me bij de les te houden, pakte hij zijn telefoon tevoorschijn en speelt hij muziek van Eddy Wally af. Eddy zijn muziek doet wonderen en onder de klanken van ‘Cherry, Cherry’ haal ik de ene na de andere loper in. In de afdaling naar het centrum van Visé voelde ik wat kramp opkomen, maar de finish is nabij. Met een marathontijd van 2:54:19 uur, mag ik me de snelste 70+ loper op deze aardbol noemen en mijn 75e marathon onder de 3 uur is een feit. Sjiek is miech dat.

Schoonbroodt liep zo vier seconden sneller dan het onofficiële record van de Amerikaan Gene Dykes uit 2018. Zijn tijd 2:54:48 kwam niet in de officiële boeken, omdat de Jacksonville Marathon niet werd erkend door de Amerikaanse atletiekfederatie USATF. Het inmiddels 18 jaar oude record van Ed Whitlock (2:54:48 uur) bleef zo staan, maar dat is nu dankzij Jo Schoonbrood definitief uit de boeken.

Foto: Facebook Jo Schoonbroodt

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?