Bowl of healthy fresh fruit salad on wooden background. Top view.

Kan dit fruit jouw prestatie verbeteren?

Dankzij de vele antioxidanten is dit alledaagse superfood doeltreffend in het verminderen van oxidatieve stress.

Rode bieten, kersen, bananen, … Wetenschappelijk onderzoek heeft al meermaals aangetoond dat deze vruchten kunnen bijdragen aan een betere sportprestatie. Maar volgens een recente studie zou je nu ook kiwi aan dit lijstje kunnen toevoegen.

Oxidatieve stress

Tijdens een fysieke inspanning vraagt je lichaam veel zuurstof om je spieren optimaal te laten werken. Deze zuurstofvereiste verhoogt echter ook de hoeveelheid vrije radicalen in het lichaam, die cellen en spieren kunnen beschadigen – ook wel ‘oxidatieve stress’ genoemd. Een bepaalde hoeveelheid van deze stress hebben we nodig om ons aan te passen aan de trainingsomstandigheden, maar te veel van dit type stress heeft een negatieve impact op het lichaam en kan leiden tot blessures, een slecht herstel en vermoeidheid. Een teveel aan oxidatieve stress vermijden kan dus een belangrijke bijdrage leveren aan jouw sportprestatie.

En Japanse wetenschappers ontdekten daar recent een – simpele manier – voor. Zo zou het eten van een kiwi de schadelijke effecten van oxidatieve stress helpen verminderen. Voor de studie werden er 30 elitelopers (jongvolwassenen en mannen van gemiddelde leeftijd) die geregeld aan oxidatieve stress worden blootgesteld onderzocht. De helft van hen at gedurende 1 maand dagelijks twee kiwi’s (bovenop hun normale voedingspatroon), de andere helft lopers at volledig geen kiwi’s.

Bescherming tegen spierschade

Na de onderzoeksperiode bleek de bescherming van antioxidanten bij de lopers die dagelijks twee kiwi’s aten sterk te zijn toegenomen. Zo waren ze beter in staat om de schadelijke effecten van de training te beperken. Ook in een tweede experiment werd er een verhoogde bescherming tegen oxidatieve stress waargenomen bij een dagelijkse inname van 2 kiwi’s. Deze vrucht hielp de schade aan het spierweefsel, opgelopen tijdens de training, te verminderen.

De wetenschappers verklaren dit aan het hoge gehalte van antioxidanten in het fruit. Zo bevatten kiwi’s polyfenolen, een krachtige antioxidant die beschermt tegen hartziektes en bepaalde types kanker, alsook vitamine C, die vrije radicalen onschadelijk maakt.

Naast de prestatiebevorderende eigenschappen levert een kiwi je ook verschillende andere gezondheidsvoordelen op. Zo zorgt het hoge gehalte aan vitamine C namelijk ook voor een beter humeur en kan het eten van twee kiwi’s een uur voor het slapengaan de slaapkwaliteit verbeteren. Verder draagt de kiwi bij aan een beter ijzeropname en vermindert het spijsverteringsproblemen, zoals constipatie. Bovendien is deze vrucht erg laag in kilocalorieën.

1 stuk kiwi levert je de volgende voedingsstoffen:
– 44 kilocalorieën
– 1 g eiwitten
– 0 g vet
– 11 g koolhydraten
– 2 g vezels
– 56 mg vitamine C
– 148 g kalium
– 32 mcg vitamine K

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?