Keniaan verpulvert wereldrecord 10 km, Douma evenaart Nederlands record
Keniaan verpulvert wereldrecord 10 km, Douma evenaart Nederlands record

Keniaan verpulvert wereldrecord 10 km, Douma evenaart Nederlands record


Rhonex Kipruto heeft vandaag tijdens de 10k Valencia Ibercaja een tijd van 26.24 gelopen. Dit is een nieuw wereldrecord. Hij verpulvert hiermee de tijd van Joshua Cheptegei, die 6 weken geleden een tijd van 26.38 liep. Deze tijd moest nog worden erkend als wereldrecord.

Kipruto kwam halverwege door in 13.18 en liep de tweede helft in 13.06. Met die eerste tijd pakt hij ook het wereldrecord op de 5 km. Ook al was de tweede helft sneller, deze kan niet als wereldrecord worden erkend.

vrouwen

Ook bij de vrouwen werd razendsnel gelopen. Sheila Chepkirui liep een tijd van 29.46, waarmee ze slechts 1 seconde verwijderd bleef van het wereldrecord.

Europees record

En er werden meer scherpe tijden gelopen. Zo verbeterde Julien Wanders zijn eigen Europees record. De Zwitser werd derde in een tijd van 27.13. Daarmee heeft Wanders de drie snelste Europese tijden ooit op zijn naam staan. Naast de tijd van vandaag liep hij eerder 27.25 in Houilles en 27.32 in Kaapstad.

Richard Douma

Er was ook Nederlands succes. Richard Douma finishte als 14e met aanvankelijk een tijd van 28.09. Later werd deze tijd bijgesteld tot 28.08 en dat is een evenaring van het Nederlands record van Abdi Nageeye uit 2013.

Avatar
Meer over

Dennis Kaspori

Dennis Kaspori richtte in 2007 samen met Vivian Ruijters hardloopplatform Losse Veter op, de voorloper van RunningNL. Hij is bovendien een van de initiatiefnemers van de Rotterdam Running Crew en bedenker van de Cruyff Foundation 14K Run. Zijn passie gaat uit naar ontwikkelingen op het snijvlak van sport, urban culture en technologie.