Kijktip: documentaire over ultratrailloper Karel Sabbe

Deze zomer liep de Belg Karel Sabbe, een van ’s werelds beste (ultra)traillopers, de Fastest Known Time op de Via Alpina, waarbij hij de Alpen doorkruist in 30 dagen. Zijn verhaal werd vastgelegd en verteld in een bijzondere documentaire, ‘Solace – Running in the Alps in 30 days’. Die film is nu te zien op YouTube.

Begin augustus voegde Karel Sabbe nog maar eens een waanzinnige prestatie toe aan zijn indrukwekkend looppalmares: de tandarts uit Anzegem liep zijn zesde (!) Fastest Known Time, en wat voor één. De Via Alpina is een wandelroute van 2650 km die 8 landen doorkruist. Het doel van Sabbe was om deze route – met in totaal 150.000 hoogtemeters (goed voor 17 keer de Mount Everest) – te lopen in 30 dagen. Dat betekent dus twee marathons en 5.000 hoogtemeters. Elke dag.

Connectie met de natuur

Solace vertelt het volledige verhaal van deze extreme onderneming: de belasting op Sabbe zijn lichaam, de vele uitdagingen waarmee hij onderweg te maken krijgt en de krachtige momenten van puur genot.
Afgelopen woensdag was de première in Waregem, de thuishaven van Karel Sabbe. Sabbe: “Het huidige succes van ultratrailrunning heeft te maken met de zoektocht om opnieuw connectie te krijgen met de natuur. Weg van de job, weg van de dagelijkse hectiek. Een terugkeer naar de basis waarbij mensen in de eerste plaats proberen om aan hun basisbehoeften – warmte, eten, drinken en veiligheid – te voldoen.”

De volledige film is sinds donderdag 2 december HIER te bekijken op YouTube.
Voor de liefhebbers van het traillopen: Karel Sabbe liep de hele Via Alpina op de On Cloudultra. Info over deze toptrailschoen vind je hier.  

Hoelang zou het duren om 2.560 kilometer te lopen? En hoe overbrug je 150.000 hoogtemeters? Karel Sabbe zocht het uit. Over de Alpen. In 30 dagen. Documentairemakers van On volgden Sabbe op zijn tocht, waarbij ze niet allen zijn reis doorheen de Alpen vastlegden, maar ze de kijker ook meenemen in de mindset van een van ’s werelds beste ultralopers.

Bekijk de film hieronder:

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?