Kitata wint London en verslaat Kipchoge

Shura Kitata heeft vandaag verrassend de London Marathon gewonnen. De 24-jarige Ethiopiër zette hiermee een streep door de zegereeks van Eliud Kipchoge die sinds de Berlijn marathon in 2013 geen race meer had verloren. De 24-jarige Kitata noteerde een tijd van 2u05’41”, Kipchoge werd achtste in een tijd van 2u06’41”.

Vorig jaar nog verknalde Kitata zijn race in London door een beginnersfout. Toen nam hij als ontbijt slechts een beetje fruit, waardoor hij na 36km helemaal leeg was en geen energie had. Op zijn Twitter kondigde hij toen aan dat hij terug zou komen en deze race zou winnen. Hij kwam zij belofte na. In de slotfase waar Kitata vorig jaar leeg was, was hij nu de atleet die het tempo in de kopgroep omhoog gooide. Hierdoor moest Kipchoge lossen uit de kopgroep van zeven.

Uiteindelijk na ruim 19 ronden op een alternatief parcours vanwege COVID, werd het een eindsprint tussen Vincent Kipchumba en Shura Kitata. Pas in de laatste meters werd de race beslist. Kipchumba kwam één seconde later over de streep. De derde plaats was voor Sisay Lemma in 2u05’45”.

Na de race zei gaf Kitata credits aan landgenoot Kenenisa Bekele die vanwege een kuitblessure niet van start kon gaan: ‘Ik heb geluisterd naar Kenenisa Bekele. Hij heeft mij geadviseerd en we hebben samen getraind.’

Sondre Moen werd negende in een tijd van 2u09’01” en werd daarmee eerste Europeaan. De Nederlander Frank Futselaar slaagde niet in zijn limietpoging, hij stapte uit. Bij de vrouwen ging de winst naar Brigid Kosgei in 2u18’58”.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?