Athletic young woman with cup

Koffie voor de inspanning verhoogt de vetverbranding

Ben je gehecht aan je dagelijkse kopje(s) koffie? Dan kan het weleens meer doen dan je enkel een energieboost geven.

Dat cafeïne prestatiebevorderende eigenschappen bevat, belichtten we hier al eerder. Maar recent onderzoek toont nu ook aan dat een adequate inname voor de inspanning ook een positief effect heeft op je vetverbranding. Zo stelden onderzoekers van de universiteit van Granada een significante toename vast in de vetverbranding bij een inname van 3 mg/kg cafeïne (het equivalent van een sterke kop koffie) wanneer die een halfuur voor de inspanning geconsumeerd wordt. 

Groter effect in de namiddag 

Voor het onderzoek legden 15 mannen (met een gemiddelde leeftijd van 32 jaar) vier verschillende inspanningstests af met telkens 7 dagen tussen. Voor het sporten kregen ze 3 mg/kg cafeïne of een placebo om 8 uur en 17 uur. Na het meten van de vetverbranding tijdens het sporten, toonden de onderzoekers aan dat de cafeïne de vetverbranding tijdens de aerobe inspanning aan matige intensiteit verhoogde. Het effect was bovendien groter wanneer de deelnemers de cafeïne een halfuur voor hun training in de namiddag (17u) consumeerden dan wanneer ze dat deden voor een inspanning in de ochtend (8u). 
Conclusie: wil je je vetverbranding een boost geven? Zorg dan voor optimale omstandigheden en nuttig je kop koffie een halfuur voor je training in de namiddag.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?