Maak van je lange duurloop een gezellig uitje

Het is niet altijd evident om die lange duurloop in je dagelijkse leven te plannen. Toch zijn dergelijke trainingen cruciaal in de aanloop naar een marathon of andere lange wedstrijd. Knoop je loopschoenen dus aan en vertrek met volgende tips op pad.

Wanneer een lange duurloop begint te vervelen, heb je vaak de intentie om terug te keren of de kortste weg naar huis te kiezen. Zorg daarom voor een aangename en motivatierijke omgeving waarin je volop kunt genieten van wat er zich rond je afspeelt of te zien is. Het bos, de zee, … De natuur doet een loper goed. Thijs Dekiere, loopcoach bij Energy Lab: “Kies eens voor een mooie omgeving die je misschien nog niet echt goed kent. Tijdens je lange duurloop verrast een leuk onverhard pad of een uitdagende heuvel je misschien wel.” Een lange duurloop in een vertrouwde omgeving kan je visualiseren: dat maakt het ook spannend. Stippel vooraf uit langs welke plaatsen je graag wil lopen. Een passage langs je oude school of de woning van een vriend of een familielid kan extra motiveren.

Stok achter de deur

Sommige lopers voelen zich tijdens een lange duurloop eenzaam, waardoor ze sneller huiswaarts keren dan gepland. Een loopbuddy of een vriendengroep kan van een saaie training een gezellig onderonsje maken. Wanneer je het tijdens de duurloop wat moeilijker krijgt, peppen loopvrienden je op, waardoor je minder snel je geplande training inkort. Een dergelijke duurloop loop je vaak aan een trager tempo, waardoor je genoeg tijd hebt om bij te kletsen. Dekiere: “Let er tijdens die gezamenlijke trainingen wel op dat de groep je niet (onbewust) pusht om sneller te lopen dan je eigenlijk wil of kan.” Ook een fietsbegeleider kan een positief effect hebben, zeker als die ook nog eens voor bevoorrading onderweg zorgt.

Kleine motivators

Wie toch alleen op pad gaat, kan nog altijd met muziek lopen. Als je je favoriete loopnummers beluistert, denk je minder aan hoeveel kilometers je nog precies moet afleggen. De muziek geeft positieve prikkels, waardoor je benen minder zwaar aanvoelen. Tip: luister naar de running.be Sportify-playlist voor de leukste nummers. Zorg wel voor je eigen veiligheid en zet die muziek niet te hard, zodat je het verkeer rondom je nog hoort. Neem ook wat geld mee. Het is zeker geen schande om jezelf onderweg, met een drankje of (gezonde) snack uit de supermarkt te belonen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?