Mannen geven vaker op dan vrouwen tijdens wedstrijden

Er wordt wel eens gezegd dat vrouwen beter pijn kunnen lijden dan mannen. Geen fijne boodschap voor mannen. Maar marathonuitslagen lijken dit gezegde te bevestigen. Mannen blijken namelijk vaker uit te stappen bij wedstrijden dan vrouwen.

Dit moeten we natuurlijk wel in perspectief zien, want uiteindelijk weet het overgrote deel van de deelnemers aan een wedstrijd wél de finish te halen. Maar als we ons concentreren op de cijfers van de lopers met een DNF, oftewel did not finish, achter hun naam, dan zijn de cijfers redelijk consistent.

Zo overdreven als bij de olympische marathon onlangs in Sapporo wordt het over het algemeen niet. Daar stapten 30 van de 106 mannelijke atleten uit. Bij de vrouwen ging het om 15 van de 98 loopsters. Maar ook hier al duidelijk dat de mannen in de meerderheid zijn.

Bij recreatieve lopers zijn deze verschillen overigens kleiner. Over het algemeen lopen meer dan 95 procent van de lopers de wedstrijd uit. Een klein onderzoek naar deelnemers van de marathons in Toronto en Boston tussen 2017 en 2019 wees uit dat 96 procent van de mannen de finish haalden en bij de vrouwen was dit 97 procent. Dat lijkt een marginaal verschil, maar als we naar de absolute aantallen kijken dan wordt het verschil groter. Van het totaal aantal deelnemers was namelijk 55 tot 60 procent man. De cijfers bleken ook te gelden voor andere grote marathons zoals Londen, New York en Berlijn. Kortom, de cijfers zijn consistent en de mannen zijn het iets zwakkere geslacht.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?