Marathon van Valencia: ‘Het is alsof je de hemel binnenloopt’

Nederland is een mooi hardloopland, maar buiten ons vlakke landje is nog veel meer te beleven. In deze rubriek delen we daarom de hardloopavonturen van lopers op bijzondere plekken. In de vijfde aflevering vertelt Jeroen Reintjes over de Marathon van Valencia.

Het is begin december 2022 fris in Valencia. Althans, voor Spaanse begrippen. Maar zondag 4 december schijnt de zon. En maar goed ook. Want dat is de dag waarop duizenden deelnemers uit heel de wereld aan de start staan van de marathon. En dat willen ze in Valencia weten. De stad liep uit. De support en de sfeer langs de kant is ongekend.

Een van de deelnemers is Jeroen Reintjes (33) uit Zeddam. Reintjes liep tot een jaar of tien geleden in de subtop van Nederland. De 5 kilometer was daarbij zijn favoriete afstand. Om zijn hardloopniveau even te illustreren: zijn persoonlijk record op die afstand ligt onder de 15 minuten. Tegenwoordig geeft Reintjes hardlooptraining aan zijn runnersclub en personal training. Daarnaast is hij actief in de fysieke begeleiding bij voetbalclub De Graafschap.

Jeroen Reintjes met zijn runnersclub
Discipline

Ondanks dat Reintjes talloze kilometers in de benen had, liep hij nog nooit een marathon. En dat bleek zwaarder dan gedacht. “Het kost meer discipline”, vertelt hij. “In combinatie met een baan is het moeilijk te combineren. Trainen voor een 5 kilometer is makkelijker. Ik liep 65 kilometer in mijn ‘grootste week’. En dat is eigenlijk te weinig. Ik zou dan rond de 90 kilometer moeten trainen. De trainingsomvang, en dus de uren die daarmee gepaard gaan, maken de marathon pittig.”

Maar Reintjes had aan steun geen gebrek. Hij liep de marathon samen met Michel Boerboom, een van zijn klanten. Hij begeleid hem met individuele trainingen en schema’s op maat. “Ik begeleidde hem met schema’s en zelf liep ik hetzelfde schema. Al moet ik zeggen dat hij zich daar strakker aan hield. Michel liep al zijn derde marathon, dus hij kon die ervaringen weer met mij delen. Het was gaaf om dit samen aan te gaan, ook al liepen we tijdens de marathon ons eigen tempo.”

Beginnersfout

Toch was het niet alleen genieten voor Reintjes. Ook hij maakte een beginnersfout. “Ik dronk te weinig. Ik moest eigenlijk na 10 kilometer naar het toilet, maar dat deed ik niet. Daardoor dronk ik in de beginfase van de race te weinig bij de waterposten. Halverwege de race voerde ik mijn tempo, maar op dat moment begon de verkramping. Heel dom, want ik weet natuurlijk hoe belangrijk voldoende drinken is. Rond de 33 kilometer moest ik mijn tempo laten zakken, want het was écht op. Daarna herstelde ik weer. Eigenlijk was het ook wel mooi dat het me overkwam. Zo zie je maar dat tussen adviseren en zelf doen soms een wereld van verschil zit. Deze ervaring heeft me een stuk completer gemaakt als coach.”

Reintjes kwam uiteindelijk over de streep na 2 uur, 54 minuten en 42 seconden. “Na de finish dacht ik: dit was eens maar nooit meer. Alleen snel daarna verdween dat gevoel. Sterker nog, hij overweegt deel te nemen aan de marathon van Stockholm van 2024. “Rotterdam staat ook nog op mijn lijstje. Of ik qua tijd nog vooruitgang kan boeken? Zeker. Een tijd van onder de 2 uur en 40 minuten is reëel.”

Hemel

Maar dat is voor de toekomst. Voorlopig prijkt alleen Valencia op zijn erelijst. Een prestatie waar hij trots op is en nooit meer zal vergeten. Al is maar vanwege het adembenemende blauwe finishterrein.  Reintjes: “Het is alsof je de hemel binnenloopt. Daar werd het me echt even te kwaad. Het volbrengen van de marathon kwam echt binnen.”

 

Heb jij ook een bijzonder hardloopavontuur uit het buitenland? Laat het ons weten via een DM of stuur een e-mail naar info@sportsmedia.nl

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?