Foto credits: Klemen K. Misic / Shutterstock.com

Mentaal welzijn: de grootste motivator van trail- en ultralopers

Een recente studie toont aan dat de meerderheid van ultra- en trailrunners de sport beoefent omdat het mentale voordelen oplevert. 
Als loper word je minstens een keer in je ‘loopcarrière’ gevraagd waarom je loopt. Er zijn ontelbare redenen waarom we van deze sport houden en elk antwoord op die vraag verschilt. Toch blijkt uit een recente enquête van de University of Central Lancashire in het Verenigd Koninkrijk dat meer dan 90 procent van ultra- en traillopers de sport beoefenen omdat het ‘belangrijk is voor hun mentale gezondheid’ en het hen helpt om ‘postiever in het leven te staan’.
Het onderzoek

De enquête maakt deel uit van het Trail Ultra Project, dat de groei van trail- en ultrarunning in Noord-Amerika en het Verendigd Koninkrijk in kaart wil brengen. De vragenlijst kon gedurende 6 maanden worden ingevuld en kreeg meer dan 1000 respondenten.

De onderzoekers vroegen individuen om aan te geven hoe belangrijk ze bepaalde aspecten van hun sport vinden. Ze gaven hieraan een score p een schaal van 1 tot 5 (waarbij 1 helemaal niet belangrijk en vijf heel belangrijk is).

Waarom lopers lopen

Van alle 1.000 lopers die de vragenlijst hadden ingevuld, gaf de grote meerderheid aan dat hun mentale gezondheid en een toegenomen positiviteit belangrijke redenen zijn om te lopen.

68 procent van de deelnemers gaf de stelling ‘lopen is belangrijk voor mijn mentale gezondheid en helpt me om positiever te zijn’ een score van 5. 22 procent gaf de stelling een score van 4. Als je de scores van 4 en 5 samentelt, gaven liefst 90 procent van trail- en ultralopers aan hoe belangrijk de mentale voordelen van de sport voor hen zijn. Slechts 1 procent van de respondenten gaf de stelling een score van 1.

De stelling ‘mentale gezondheid en algemene positiviteit in het leven’ was overduidelijk de populairste reden. Andere stellingen die ook hoog scoorden waren:

  • ‘Lopen zorgt voor een connectie met de natuur en ruige landschappen (61 procent gaf dit een score van 5, 23 procent een 4),
  • ‘Lopen creëert een moment voor en met jezelf’ (43 procent gaf dit een score van 5, 30 procent een 4).
  • ‘Lopen helpt tegen de stress van het dagelijkse leven’ (36 procent gaf dit een score van 5, 27 procent een 4).

Wat iemands drijfveer ook is om te (beginnen) hardlopen: er is geen verkeerde reden om van de sport te houden. Je kan evengoed bij die ene procent horen die niet loopt om de mentale voordelen. Wat de reden ook is: als jij de vraag ‘waarom loop je?’ kan beantwoorden, dan weet je dat er een lange en gelukkige loopcarrière op je ligt te wachten.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?