Met CleanCloud™ zet On CO2-uitstoot om in materialen voor hardloopschoenen

Het tegengaan van klimaatverandering is op dit moment letterlijk een hot item. Ook in de hardloopwereld komt de discussie om de opwarming van de aarde tegen te gaan los. Hardloopmerk On draagt daar in ieder geval al aan bij met een bijzondere innovatie. On is namelijk het eerste merk dat schadelijke koolstofuitstoot weet te gebruiken voor de productie van nieuwe hardloopschoenen. Met CleanCloud™ heeft een innoverende techniek voor een duurzamere toekomst ontwikkeld.

Het Zwitserse loopmerk On staat bekend om haar innoverende visie en is de afgelopen jaren pionier geworden op het vlak van duurzame materiaalverniewingen in de (loop)schoenenindustrie. Met CleanCloud gaat On nu nog een stapje verder. Deze methode draait  om het onderscheppen van C02 voor het in de atmosfeer komt. Die uitstoot wordt gebruikt als primaire grondstof in hun schoenen, en dan specifiek voor het EVA-foam van de zool. In de toekomst is het de bedoeling om dit ook uit te breiden naar andere delen van de schoen en andere producten.

Vier jaar onderzoek

On is het eerste merk binnen de schoenenindustrie dat de schadelijke uitstoot van CO2 zal gebruiken als een primaire grondstof voor het foam van hun schoenen. Het keert zich tegen het gebruik van petroleum als basisgrondstof en zocht daarom een manier om CO2-uitstoot om te vormen tot EVA (ethyleen vinylacetaat) – een soort schuim dat je tegenwoordig in de meeste loopschoenen terugvindt.

On is ervan overtuigd dat innovatie cruciaal is om broeikasgassen te verminderen. CleanCloud is het resultaat van vier jaar onderzoek en het zoeken naar de juiste partners (wereldmerken als LanzaTech en Borealis) om deze stap mee te kunnen zetten. Mede-oprichter van On Caspar Coppetti belicht de innovatie: “Het is een win-winsituatie: we vangen de schadelijke uitstoot op voordat die de atmosfeer kan vervuilen en keren onze rug naar fossiele brandstoffen. Innovatie zit in het DNA van On en na vier jaar uitvoerig onderzoek, zijn we dan ook erg trots om CleanCloud te lanceren.”

Blauwe lucht behouden

CleanCloud is het resultaat van een samenwerking met de meest innovatieve bedrijven in biomechanica en plasticinnovatie, waaronder LanzaTech en Borealis. CEO van LanzaTech, Jennifer Holmgren vult aan: “We tonen de wereld wat mogelijk is als we het CO2-proces anders bekijken. Door de vervuiling van producten om te zetten, laten we zien dat in de toekomst alles in ons dagelijks leven van gerecycleerd koolstof kan komen. We zijn dan ook erg enthousiast om onderdeel te zijn van dit verhaal samen met On en Borealis om de CO2-curve te doorbreken, onze blauwe lucht te behouden en te bouwen aan een duurzame toekomst voor iedereen.”

Ontdek de schoenen en kleding van On

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?