Wie wordt er niet blij van taart? Als je aan taart denkt, denk je meestal aan feest en gezelligheid. Vaak is de taart op zich al één groot feest! Toch maak je er niet altijd iedereen blij mee en krijg je te horen ‘ik sla even over’ of ‘doe maar een heel klein stukje’. Bijna alle taarten die we maken of kopen, zijn namelijk flinke caloriebommen en zitten vol met geraffineerde suikers en verzadigde vetten. Als je in shape wilt blijven laat je dat dus meestal (met tegenzin) staan.
Wil je toch wat vaker van taart kunnen genieten en ook nog eens goede voedingsstoffen binnenkrijgen? Dat kan! Ontbijten met taart, lunchen met taart of snacken met taart. Met de volgende taartrecepten kan het allemaal. Zo maak je van elke dag een klein feestje.
Limoen & avocade taart
Ingrediënten:
Bodem:
- 70 g ongebrande noten
- 20 g amandelmeel
- 30 g havermout
- 2 el honing
- snuf zout
Vulling:
- 2 rijpe avocado’s
- 2 limoenen
- 400 g magere kwark
- 3 blaadjes gelatine
- 4 druppels stevia (of een beetje honing)
- verse munt
Bereiding:
Bereidingstijd: 30 min + 2 uur opstijven
8 porties
- Verwarm de oven voor op 160°C
- Doe alle ingrediënten voor de bodem, behalve de honing, in een foodprocessor en mix tot alles fijngemalen is. Voeg de honing en 2 el water toe en mix tot je een plakkerig mengsel krijgt.
- Bekleed een taartvorm van ongeveer 23 cm met bakpapier en verdeel hier het mengsel over. Gebruik de achterkant van een lepel om het aan te drukken. Zet dan in de oven voor 10 minuten.
- Laat de gelatineblaadjes wellen in koud water.
- Doe de avocado en het sap van de limoenen in een foodprocessor en mix tot er geen klontjes meer in zitten. Voeg dan de kwark, stevia en een paar blaadjes munt toe en mix tot alles goed gemengd is.
- Zet een steelpannetje op het vuur en laat hier de gelatineblaadjes met 2 el water in oplossen. Als de gelatine helemaal is opgelost mix je het door het kwarkmengsel.
- Schenk de vulling op de taartbodem en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
Tip:
Wil je een lactosevrije variant? Vervang de kwark dan door een plantaardige kwark of yoghurt, bijvoorbeeld sojayoghurt.
Voedingswaarde:
Per portie: 185 kcal, 12,6 gram koolhydraten, 12,2 gram vet, 7,6 gram eiwit en 4,5 gram vezels.
Bosbessen-clafoutis
Ingrediënten:
- 3 eieren
- 2 eiwitten
- 150 ml amandelmelk
- 50 g amandelmeel
- 40 g havermeel
- 1 rijpe banaan
- 1 citroen
- 150 g bosbessen
- 2 tl vanille-extract
- stevia (optioneel)
Bereiding:
Bereidingstijd: 35 min
6 porties
- verwarm de oven voor op 180°C
- Prak de banaan fijn met een vork en doe deze samen met de eieren, eiwitten, vanille, paar druppels stevia en amandelmelk in een kom. Roer tot alles goed gemengd is.
- Voeg het meel en een klein snufje zout toe. Meng tot een glad beslag en roer er daarna de bosbessen en wat citroenrasp door.
- Bekleed een taartvorm van ongeveer 23 cm met bakpapier. Schenk het beslag in de taartvorm en zet in de oven voor 25 minuten.
- Het lekkerst direct uit de oven!
Tip:
Heb je geen stevia? Dan kun je ook een beetje honing gebruiken.
Voor de variatie: ook erg lekker met kersen of bramen in plaats van bosbessen!
Voedingswaarde:
Per portie: 162 kcal, 12,4 gram koolhydraten, 8,4 gram vet, 8,8 gram eiwit en 3,5 gram vezels.
Aardbeienkwarktaart
Ingrediënten:
Bodem:
- 80 g ongebrande noten
- 20 g kokosrasp
- 2 grote dadels
- 1 tl kaneel
- snuf zout
Vulling:
- 250 g aardbeien
- 700 g magere kwark
- 7 blaadjes gelatine
- 1 tl vanille extract
- 4 stevia druppels
Bereiding:
Bereidingstijd: 30 min + 2 uur opstijven
6 porties
- Verwarm de oven voor op 160°C
- Laat de dadels een paar minuten wellen in heet water.
- Doe alle ingrediënten voor de bodem, behalve de dadels, in een foodprocessor en mix grof. Voeg daarna de dadels toe en mix tot je een plakkerig mengsel krijgt.
- Bekleed een springvorm van ongeveer 18 cm met bakpapier en verdeel hier het mengsel over. Zet in de oven voor 10 minuten en laat hierna afkoelen.
- Wel de gelatineblaadjes in koud water.
- Doe de kwark met de helft van de aardbeien, het vanille-extract en de stevia in een foodprocessor en mix tot alles goed gemengd is.
- Zet een pannetje op het vuur en doe hier de gewelde gelatineblaadjes met 3 el water in. Verwarm tot de gelatine is opgelost en mix het dan door het kwarkmengsel.
- Schenk de vulling over de bodem. Snijd de overgebleven aardbeien in plakjes en verdeel deze over de bovenkant van de taart.
- Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
TIP:
Wil je de taart wat romiger? Gebruik dan halfvolle of volle kwark.
Voor de variatie: je kunt natuurlijk ook andere soorten fruit gebruiken om door en op de taart te doen. Denk bijvoorbeeld aan frambozen of bosbessen.
Voedingswaarde:
Per portie: 197 kcal, 11,5 gram koolhydraten, 9,8 gram vet, 15,0 gram eiwit en 1,5 gram vezels.
No-bake carrot cake
Ingrediënten:
- 150 g wortel
- 4 grote dadels
- 20 g walnoten
- 20 g kokosrasp
- 20 g pompoenpitten
- 150 g havermout
- 1 el honing
- 2 tl kaneel
- ½ citroen
Glazuur (optioneel):
- 25 g kokos crème (/santen)
Bereiding:
Bereidingstijd: 30 min + 1 uur opstijven
8 porties
- Laat de dadels wellen in heet water.
- Rasp de wortel en doe deze samen met de rest van de ingrediënten in een foodprocessor. Gebruik alleen de rasp van de citroen. Mix grof en voeg daarna de gewelde dadels en 2 el water toe. Mix nog een keer tot je een plakkerig mengsel krijgt.
- Bekleed een bakvorm met bakpapier. Verdeel hier het wortelmengsel over en druk goed aan. Zet in de koelkast voor ongeveer 1 uur.
- Serveer de kokos crème over de cake. Voeg hier eventueel nog een beetje citroensap aan toe om het iets frisser te maken.
Voedingswaarde:
Per portie: 194 kcal, 20,5 gram koolhydraten, 9,5 gram vet, 5,0 gram eiwit en 3,1 gram vezels.
Meer recepten? Kijk op de website van Marieke Mulder of volg haar op Instagram.