Zondag 11 februari 2024. Het is hartje winter, 5u30 en de wekker gaat. Het is zo’n uur waarop elk normaal mens eens zou vloeken of op zijn minst nog een uur zou willen snoozen alvorens de zoveelste grijze dag op rij te moeten trotseren. Zo’n dag is het hier niet: het eerste zachte ochtendlicht valt binnen, door de wijd openstaande ramen waait een aangenaam briesje. De laatste ochtendmist boven de uitgestrekte Atlantische Oceaan maakt plaats voor een nieuwe straalblauwe dag.
Kaapstad
Hier, dat is het schiereiland tussen Kaapstad en Kaap de Goede Hoop. Meer bepaald het dorpje Kommetjie in de Melkhout Avenue. Een bijzonder toepasselijke straat om in te ontwaken op een steenworp van de start van een van de mooiste runs op het Afrikaanse continent: de halve marathon van de Milkwood Run. Milkwood of Melkhout verwijst naar de unieke beschermde boomsoort die mens en dier beschutting en schaduw biedt tegen het wisselvallige klimaat waar het schiereiland om bekendstaat. 5u30 dus.
Goeie môre! Dat vroege uur is nodig om nog even te stretchen, wat burpees te doen, water te tanken en aan te zetten naar de start wat verderop in het Soetwater-natuurreservaat. Starttijd: 6u30. En dat in het halfdonker onder de vuurtoren van Slangkop, die met zijn laatste scheepvaartslicht de nacht achter zich laat en nu het pad de weg wijst aan de 2000 vroege vogels. De vuur toren, die dateert uit 1919, zorgt voor een uniek zicht en is dan ook niet voor niets het logo van de Milkwood Run.
Vuurtoren
Het Soetwater waarin de vuurtoren en de start liggen is de voorloper van het beschermde natuurreservaat van Kaap de Goede Hoop wat verderop. Het is dan ook vol goede moed en op hoop van zegen dat de start wordt aangevat, want met zijn 300 hoogtemeters is het nu niet meteen de meest vlakke run die een gemiddelde loper uit de Lage Landen gewend is.
Lees ook: Met dit schema finish jij de marathon onder de 4 uur! – RunningNL
Hoogte
Het is daarentegen wel de meest zuivere run, aangezien het Kaapse schiereiland bekendstaat om de meest onbezoedelde lucht van het hele Afrikaanse continent. ‘En ons sal begin!’ Na 2 km vlak terrein, parallel met de oceaan, gaat het in het dorpje Kommetjie na een scherpe U-bocht al meteen steil de hoogte in.
Kaap de Goede Hoop
Het tempo van de gemiddelde deelnemer daalt, maar biedt zo de kans om volop te genieten van het panoramische zicht dat zich hoogtemeter na hoogtemeter in de verte ontrolt. En dat terwijl je loopt in de schaduw van ongeziene groene bergen links en een helderblauwe oceaan rechts, in de richting van Kaap de Goede Hoop.
Groene kliffen
Het is, ondanks die zuivere lucht, adembenemend. Na 5 km is het hoogste punt bereikt en van daar gaat het licht hellend naar beneden en boven in zachte bochten over egaal asfalt. Op dit moment komt de immense schoonheid van het loopdecor volledig tot haar recht en zou je – in plaats van te versnellen – net wat trager willen lopen om volop te genieten van het feest dat zich voor het oog van de lopers afspeelt. Door een lichte mist breekt de zon door op groene kliffen, spierwitte stranden en een azuurblauwe oceaan. Het is moeilijk kiezen waar eerst te kijken.
Lees verder via Blendle of bestel dit magazine.