Nienke Brinkman verrast opnieuw met winst in loodzware bergmarathon

Trailrunning en wegmarathons kunnen heel goed samengaan. Dat bewees Nienke Brinkman dit weekend opnieuw met de winst bij de Zegama-Aizkorri, een bergmarathon in het Baskenland. Ze verbrak het parcoursrecord op de marathon met meer dan 5000 hoogtemeters met meer dan twintig minuten. Op 10 april won ze de, veel vlakkere, NN Marathon Rotterdam nog in een nieuw nationaal record op de marathon.

De 28-jarige Brinkman geldt als een echte verrassing in de marathonwereld. De voormalig hockeyster is pas tijdens de coronapandemie serieus met hardlopen begonnen. Bij haar debuut op de marathonafstand in Valencia liep ze vorig jaar gelijk al de derde Nederlandse tijd ooit gelopen. Bij haar tweede marathon zette ze die trend door: bij de NN Marathon Rotterdam verbrak ze het Nederlands record naar 2.22.51 uur.

Sterker door trails

Na de finish verklapte de in Zurich woonachtige atlete een deel van haar geheim. Waar de meeste marathonlopers zweren bij veel kilometers maken op de weg, gaat zij bewust van het gebaande pad af met trailruns. “Die wedstrijden maken mij sterk”, zei ze tegen de NOS. “Het is enorm zwaar, maar het is ook wel weer een andere tak van sport. Op de weg probeer je een constante snelheid aan te houden. In de bergen gaat het omhoog en weer omlaag. Daar heb je geen constante snelheid.”

Dik parcoursrecord

Tijdens de Zegama-Aizkorri, een wedstrijd uit de fameuze Golden Trail Series, was het parcours van 42 kilometer ook allesbehalve vlak: onderweg moesten de deelnemers 5472 hoogtemeters overbruggen. Brinkman had voor die trailmarathon slechts 4.16.43 uur nodig, wat een dik parcoursrecord van liefst 20 mintuten betekende. De Nederlandse werd door een uitzinnige Baskische menigte onthaald bij de finish. De nummer twee, de Zwitserse Maude Mathys, volgde op iets minder dan tien minuten. De Spaanse Sara Alonso werd derde.

In deze video kun je de finish van Brinkman terugkijken en verder terug in de livestream zie je ook nog beelden van deze loodzware marathon:

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?