Obstacle running: 5 voorspellingen voor dit jaar

Het hardlopen mag in de winter dan gewoon doorgaan met Egmond, Schoorl en de Midwinter Marathon, de Nederlandse obstaclerunwereld ziet het koude weer helaas toch nog altijd een beetje als een hindernis. Er zijn weinig evenementen, maar dat geeft ons wel de tijd om eens vooruit te blikken op het nieuwe jaar. Wat kunnen we in 2019 allemaal gaan verwachten? Hieronder vijf voorspellingen voor 2019.

Wedstrijden worden serieuzer

De eerste trend is de professionalisering van de sport. Ondanks dat er nog steeds geen Nederlands kampioenschap of onafhankelijke competitie is, worden de wedstrijden wel steeds serieuzer. Het begon een aantal jaar geleden allemaal als ‘fun’ evenement met wat obstakels in de modder, maar voor een kleine groep sporters wordt het steeds serieuzer.
In Nederland heeft Strong Viking de competitie helemaal naar zich toe getrokken met de organisatie van de OCR Series. Dit zijn wedstrijden waar ook daadwerkelijk scheidsrechters bij de hindernissen staan om te controleren of ze goed worden uitgevoerd. Ook is er tijdsregistratie en zijn er uitslagen, iets wat niet heel gebruikelijk is. Daarnaast worden de Europese kampioenschappen (dit jaar in Polen) en de wereldkampioenschappen (dit jaar in Engeland) steeds professioneler. Zo zijn de kwalificatie-eisen voor de WK weer strenger geworden en staan er daarmee steeds meer topsporters aan de start.

foto RunningNL

Groei van het aantal speciale trainingslocaties

Iets wat hand in hand gaat met deze professionalisering van de wedstrijdsport is het aantal geschikte trainingslocaties. De afgelopen jaren zijn er al veel bijgekomen, maar ik zie nog dagelijks op Facebook foto’s van nieuwe locaties voorbij komen. Zowel outdoorbanen die speciaal gebouwd worden in de natuur, als indoorlocaties die gebouwd of omgebouwd worden. Zo is bijvoorbeeld in Utrecht een grote indoor obstaclerunbaan gebouwd bij Crossfit U1. Daarnaast zijn er steeds meer indoorlocaties die buiten een baan naast hun bestaande gym bouwen.

Meer indoorevents

Een andere trend is dat er steeds meer indoorevenementen bijkomen. De echte mud runs zullen natuurlijk niet naar binnen gaan verschuiven, maar de meer technische hindernisbanen kunnen ook prima binnen georganiseerd worden. Zeker in de nieuwe trainingslocaties die ik hiervoor al noemde. Dit soort indoorevenementen varieert van heel technisch tot de nadruk op fun. Zo is er aan de ene kant de Ninja Skillz Challenge bij ObstacleSkillz en de OCR Series Indoor Championship in het Strong Viking Lab. Hier vind je veel technische hindernissen die soms meer naar Ninja Warrior of Crossfit neigen. Aan de andere kant organiseert Mud Masters dit jaar het Urban Workout Festival in de Utrechtse Jaarbeurs. Dit is een kort indoorparcours met bekende hindernissen van Mud Masters, maar ook een DJ, streetfood en een grote bar. Dit nijgt al meer naar een indoorfestival. Hopelijk zet deze trend door en vangt dit komend jaar de winterdip in de kalender op.

foto RunningNL

Lastig voor nieuwe spelers

Een andere constatering van de afgelopen jaren, die waarschijnlijk ook weer geldt voor dit jaar, is dat er weinig ruimte is voor nieuwe spelers. Het is niet dat het niet geprobeerd wordt, maar het lijkt lastig concurreren met de gevestigde namen. Zo moesten middelgrote Nederlandse evenementen als Obstacle World en Musclerun na een paar jaar de handdoek in de ring gooien. Ook grote buitenlandse runs hebben het moeilijk op de Nederlandse markt. Zo verdween het in Scandinavië succesvolle Toughest na één editie alweer van de kalender. En ook Spartan Race heeft voor heel Europa de evenementen al bekend gemaakt. Nederland ontbreekt vooralsnog op hun agenda en we hebben nog geen berichten dat er evenementen gepland zijn. De enige echte uitzondering hierop is Tot de Nek in de Drek uit Vriezenveen. De eerste editie van dit evenement was in 2016 en de 7.000 startbewijzen voor de editie van 2019 waren binnen 14 uur uitverkocht.

Evenementen gaan ook trailruns organiseren

De laatste ontwikkeling is dat steeds meer organisaties van obstacle runs ook een trailrun organiseren. Het begon in 2018 met Spartan Race, dat een aantal trailruns organiseerde in het buitenland. Dat zet de organisatie dit jaar door met nog veel meer evenementen, vooral in de Verenigde Staten. Ook in eigen land zien we dat de Wildman Run een trailrun organiseert naast de al bestaande obstacle run. Verder komt Strong Viking met een eerste trailrun. Geen onlogische stap, want veel locaties van obstacle runs lenen zich er goed voor, de organisatie is een stuk eenvoudig als je geen hindernissen hoeft te bouwen en je spreekt een nieuw publiek aan dat later door kan stromen naar de obstacle runs. Ik verwacht hier dus nog wel meer van te zien in de toekomst. En wie weet zijn er wel trailruns die de omgekeerde weg gaan bewandelen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?