Deze cijfers zijn het resultaat van een uitgebreid onderzoek onder hardlopers in heel Europa in opdracht van Brooks Running. Het onderzoek is uitgevoerd onder 5.510 hardlopers in Europa, waarvan 1.006 mensen woonachtig zijn in de Benelux. Brooks Running heeft het onderzoek uit laten voeren om inzicht te krijgen in de gewoonten, motivatie en schoenvoorkeuren van hardlopers.
Algemeen welzijn
Fysieke beweging is de belangrijkste reden voor hardlopen, gevolgd door het feit dat hardlopen helpt om de geest leeg te maken, dat het ‘me-time’ biedt en mensen de kans geeft om meer tijd buiten door te brengen. Het algemene welzijn welzijn verbeteren lijkt voor hardlopers net zo belangrijk als het opbouwen van hun fysieke welzijn.
In dat kader is het ook niet vreemd dat bijna 9 van de 10 hardlopers vaker willen hardlopen. Gen Z en Millennials hebben dit gevoel meer dan oudere generaties. 70 procent van de 55-plussers wil vaker hardlopen en 60 procent van de 65-plussers. Bij de jongere generaties ligt dit op 85 procent.
Niet elke hardloper is een liefhebber. Opvallend: 46 procent van de hardlopers houdt niet eens van hardlopen, maar doet het om te trainen. In de Benelux hebben de meeste mensen dit antwoord gegeven: 64 procent.
Prijsvriendelijke en duurzame sport
Hardlopen is een manier om fit te blijven en biedt tal van voordelen op het gebied van welzijn. Maar mensen kiezen ook om andere redenen ervoor om de loopschoenen onder te binden. Meer dan 8 op de 10 hardlopers vinden hardlopen een van de meest prijsvriendelijke sporten, omdat je geen abonnement nodig hebt. Vooral vrouwen vinden dit een voordeel. Bovendien is hardlopen een duurzame sport. Dat vindt 82% van de hardlopers. De hardlopers waarderen ook het feit dat hardlopen altijd mogelijk is, ongeacht het tijdstip of de situatie.
Obstakels
Hoewel de meeste hardlopers dol zijn op hardlopen, stuiten heel wat hardlopers op obstakels als ze hun ideale run willen vinden. Bijna driekwart (71 procent van de mensen vindt het moeilijk om comfortabele hardloopschoenen te vinden en 64 procent van de hardlopers vindt het moeilijk om hardloopschoenen in de juiste maat te vinden. Dit gebeurt het meest als mensen meer dan 20 kilometer maar minder dan 30 kilometer hardlopen.
Ondergrond
Je bewust zijn van de ondergrond waarop je loopt, is ook belangrijk. Driekwart (75 procent) van de hardlopers is zich ervan bewust dat er diverse loopschoenen zijn voor verschillende soorten ondergrond, bijvoorbeeld asfalt versus onverharde wegen. En 61 procent van de hardlopers plant zelfs hun hardlooproutes om ervoor te zorgen dat ze de juiste uitrusting hebben voor de ondergrond die ze tegenkomen. De favoriete oppervlakken van hardlopers zijn bospaden, asfalt en voetpaden, onverharde wegen en grindwegen/paden.
Loopadvies
Meer dan de helft van de hardlopers (61 procent) heeft nog nooit professioneel advies ingewonnen om hun loopbeweging te analyseren. Slechts 39 procent heeft dat wel gedaan. Mensen die kortere afstanden lopen, nemen meestal geen professioneel advies. Deze campagne focust op hoe elke hardloper zijn eigen pad loopt, omdat geen twee mensen precies hetzelfde lopen. Naast training en persoonlijke hardloopdoelen hebben iemands mentale en fysieke toestand ook invloed op wat voor soort hardloopschoen het beste past.
Hardlopers uit Benelux hebben meer moeite met vinden schoenen en uitrusting
Als onderdeel van de wereldwijde campagne “Find YOUR Run” zet Brooks Running zich in om hardlopers van alle leeftijden en niveaus te helpen hun beste schoenen en uitrusting te vinden. Als je op zoek bent naar de perfecte hardloopschoenen, is het aan te raden om een professionele loopanalyse te laten doen. Dit is een service die de meeste hardloopwinkels in Europa aanbieden.
Bovenop de Europese gegevens keek het onderzoek ook naar specifieke cijfers in de verschillende regio’s. Van alle landen worden de lopers uit de Benelux het meest beïnvloed door de weersomstandigheden, namelijk meer dan 8 op 10 lopers. 72 procent van de hardlopers in de Benelux-regio heeft moeite om de perfecte pasvorm te vinden. Dat is hoger dan in alle andere regio’s. Meer belangrijke inzichten uit de Benelux:
- Voor 67 procent van de Benelux-lopers is hardlopen meer dan een sport en 87 procent van de hardlopers woonachtig in de Benelux-regio zou vaker willen hardlopen.
- Opvallend is dat vooral jongeren (18-25 jaar) liever maar één keer per week hardlopen. Andere leeftijdsgroepen lopen liever meer. Het is de enige regio waar lopers in deze leeftijdsgroep liever minder hardlopen dan andere leeftijdsgroepen.
- Over het algemeen worden mannelijke hardlopers in de Benelux-regio meer beïnvloed door externe factoren zoals temperatuur, weersomstandigheden en tijdstip van de dag dan vrouwelijke hardlopers. Alleen als het gaat om onveilig voelen, scoren vrouwelijke hardlopers hoger. Over het algemeen laten hardlopers in de Benelux-regio zich veel meer beïnvloeden door externe factoren dan in andere landen.
- Mannelijke hardlopers zijn actiever in het zoeken naar hardloopadvies dan vrouwelijke hardlopers. Het zijn ook de mannen die meer moeite hebben met het vinden van het perfecte paar hardloopschoenen en uitrusting.