Onmisbaar ingrediënt in jouw trainingsschema: hersteldagen

Sommige mensen denken: hoe meer ik loop, hoe fitter ik word. Maar 7 dagen op 7 trainen doet meer kwaad dan goed. Hersteldagen moeten een vast onderdeel zijn van je trainingsschema.

Wie zich voorbereidt op een wedstrijd – of binnen afzienbare tijd een bepaalde afstand wil lopen – moet zijn/haar lichaam de tijd geven om zich aan te passen aan de toenemende trainingsbelasting. Niet alleen je hart, bloedsomloop en ademhalingsstelsel moeten zich aanpassen, maar ook je spieren, pezen en gewrichten. Een te snelle trainingsopbouw heeft een negatief effect op je lichaamsconditie en kan leiden tot overbelastingsletsels en overtraining.

Ga dus geleidelijk aan te werk en neem voldoende tijd om je spieren, pezen en gewrichten te laten herstellen, na elke training. Want je kan maar effect van je training bekomen als je je lichaam de kans geeft om te herstellen van je training. Dit heet het principe van supercompensatie.

Hoe lang het herstel na een training duurt hangt onder andere af van de intensiteit van de uitgevoerde sessie en van je getraindheid. Ook andere factoren zoals voeding, slaapkwaliteit en stressniveau spelen een rol. Als je stress hebt, zal je minder goed herstellen na lichamelijke inspanningen dan wanneer je ontspannen bent.

Als je prestaties er dus merkelijk op achteruitgaan, plan dan eens een extra rustdag in. Want ook door te rusten kan je een betere loper worden!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?