Oranje zaterdagavond tijdens EK Indoor in Glasgow

Op  de tweede dag van het 35e EK in Glasgow behaalde de Nederlandse ploeg vier medailles. Vóór het EK  waren experts het er niet over eens of er wel medailles gewonnen zouden worden.

Lisanne de Witte

Lisanne de Witte  heeft een bronzen medaille veroverd op de 400 meter . Ze liep in de finale een persoonlijk record van 52.34. Lisanne kreeg de ondankbare baan 1 toegewezen. Dat betekende een moeilijke race. Zij ging de laatste bocht in vanuit de vijfde positie, maar met een geweldige eindsprint werd ze derde achter de  Zwitserse Lea Sprunger  (51.61) en de Belgische Cynthia Bolingo  Mbongo (51.62). Een prachtige prestatie voor Lisanne, de pupil van Sven Ootjers.

Joris van Gool

Joris van Gool is als een komeet omhoog geschoten. De 20-jarige Brabander stuntte op dit toernooi met de bronzen medaille op de 60 meter. Hij evenaarde met 6.62 zijn persoonlijk record en pakte daarmee het brons. Goud was er voor de Slowaak Jan Volko. Hij kwam in een tijd van 6.60 over de streep. Ook de Turk Emre Barnes (6.61) bleef Van Gool net voor.  De 6.62 van de Brabander was dezelfde tijd die hij eerder op de dag in de  halve finales noteerde. Als één na snelste van alle atleten liet hij toen al zien dat hij één van de kanshebbers op een medaille was. Joris is lid van AV Spiridon en wordt getraind door Rogier Ummels.

Tony van Diepen

Tony van Diepen heeft verrassend de bronzen medaille veroverd op de 400 meter. De 22-jarige atleet liep in de finale ook nog een Nederlands record van 46.13. Hij verbeterde daarmee de tijd van 46.26 die op naam stond van Liemarvin Bonevacia. Tony van Diepen is de zoon van oud-steepleloper Ron van Diepen. Tony nestelde zich heel snel in derde positie en stond die niet meer af. De winst ging naar de Noor Karsten Warholm in 45.05. Dit betekende een nieuw Europees record. Zilver was er voor de Spanjaard Oscar Husillos in 45.66, eveneens een nationaal record.

Dafne Schippers

Dafne Schippers behaalde op de 60 meter de zilveren medaille in een tijd ban 7.14. Winnares werd de Poolse Ewa Swoboda (7.09).  Asha Philip (GB) werd derde in 7.15.  Schippers had geen last meer van haar rug, die ze vorige week blesseerde na een val van de trap. Schippers is duidelijk op de weg terug sinds ze weer bij haar oude coach Bart Bennema traint. We zien nu een volkomen andere Schippers: ontspannend lachend, een verademing. ‘Ik ben blij met zilver. Het geeft aan dat we op de goede weg zijn. Ik wil naar het WK in Doha, ik voel progressie.’ Bennema werkt aan de souplesse en aan haar tweede versnelling van vroeger. De keuze van Rana Reider was geen gelukkige.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?