Piet Wiersma wil wereldrecord op 100 km

De 25-jarige ultraloper Piet Wiersma gaat op 14 mei een poging doen om het wereldrecord op de 100 kilometer te verbreken. Dat gebeurt in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen.

Het wereldrecord staat nog op naam van Aleksander Sorokin uit Litouwen. Hij heeft vrijwel alle records op de lange afstanden in handen. Ook hij loopt mee tijdens deze race. Het word dus een rechtstreeks gevecht om het wereldrecord.

Wiersma, die geboren is in Windschoten en op dit moment voor zijn studie in Turijn woont, denkt zelfs dat het mogelijk is om onder de 6 uur te lopen. Dat betekent dat hij minimaal een gemiddeld van 16,6 kilometer per uur moet lopen. Aan RTV Noord laat hij weten: “Die kans is behoorlijk. Aan de andere kant is het belangrijker dat ik het wereldrecord pak. Of ik het record aanscherp met vijf minuten of één minuut, het is allebei een wereldrecord. Als ik die dag zelf voel dat er niet meer inzit dan zes uur en vier minuten, dan ga ik daar op weg. Dan ga ik niet proberen harder van start te gaan. Dan zou je het wereldrecord mis kunnen lopen.”

Wiersma werd vorig jaar derde op het wereldkampioenschap in een tijd van 6 uur en 18 minuten. Dat was de snelste tijd ooit door een Nederlander geboren. Met die tijd is Wiersma in Vilnius ongetwijfeld niet tevreden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?