Poolse verbetert wereldrecord 12(!) uur hardlopen

De Poolse Dominika Stelmach uit Polen heeft een bijzonder wereldrecord in handen. Tijdens de Spartanion, een race voor ultralopers in Israel, zette ze het wereldrecord 12 uur hardlopen op 152 kilometer en 633 meter. De race wordt gelopen in Yarkon Park, Tel Aviv.

Naast de race waar lopers binnen 12 uur een zo groot mogelijke afstand afleggen, kent de Spartanion meerdere disciplines: De 24-uurs race, de 100 miles, de 100 kilometer en de anderhalve marathon (63 km). De Litouwer Alexander Sorokin brak vorig jaar het het record op de 12-uurs race en op de 100 mile. Dat zorgde voor een wereldwijde stijging van de interesse rondom het evenement.

Dit jaar deed Dominika Stelmach uit Polen een gooi naar het wereldrecord. Dat record stond op naam van de Amerikaanse hardloopster Camille Heron. Zij legde in 12 uur 149 kilometer en 130 meter af.

Na zes uur had Stelmach haar eigen wereldrecord, in de categorie vrouwen 40-45, van 6 uur hardlopen verbeterd. Ze verslapte niet, hield haar snelheid vast en zette het afstandsrecord voor vrouwen in de 12-uursrace op 152 kilometer en 633 meter.

Een waanzinnige prestatie. Om dit even in cijfers uit te drukken: Het betekende dat Stelmach gemiddeld zo’n 12,7 km per uur, ofwel 4 minuut en 44 seconde per kilometer liep.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?