Probiotica helpt tegen marathondip

Veel lopers lopen tegen een griep of verkoudheid aan tijdens zware trainingsweken of na de marathon. Het lichaam wordt op dat soort momenten maximaal op de proef gesteld en is daardoor vatbaar voor ziekte. Probiotica kan helpen op dat soort momenten.

Zware inspanning heeft impact op je lichaam, dat weten we allemaal. Vlak na zo’n inspanning kan dit leiden tot onderdrukking van het immuunsysteem, waardoor we vatbaar worden voor griep en verkoudheid. Dat is algemeen bekend.

Onderzoekers van de universiteit van Sao Paulo hebben nu ontdekt dat de inname van probiotica het risico op verkoudheid en griep. Zij deden een onderzoek met 14 marathonlopers. De helft van deze groep kreeg de 30 dagen voorafgaand aan de marathon probiotica toegediend, de andere helft kreeg een placebo. De lopers werden een dag voor de marathon, direct na de finish en een uur later gemeten. Hierbij werd zowel bloed als speeksel onderzocht.

De resultaten lieten zien dat de symptomen van luchtweginfecties beduidend minder aanwezig waren in de groep die probiotica hadden gekregen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?