Ray Klaassens over het ontwikkelen sterke mindset: ‘Opgeven is een beslissing, maar doorzetten ook’

Als oud-commando leerde Ray Klaassens (51) veel over leiderschap, discipline, grenzen verleggen en buiten je comfortzone treden. Die lessen deelt hij tegenwoordig onder meer als hoofdinstructeur in het televisieprogramma Kamp van Koningsbrugge, waar vijftien gewone mensen acht dagen lang de loodzware Special Forcestraining ondergaan. Maar als fanatiek hardloper ziet hij ook parallellen met de hardloopsport. “Ik denk dat ik heel goed begrijp hoe ik mensen aan de gang kan krijgen om ergens moeite voor te doen. Opgeven is een beslissing, maar doorzetten ook.”

Het lekkerste aan hardlopen vindt Ray Klaassens dat de wereld op dat moment letterlijk en figuurlijk aan hem voorbij gaat. Zodra hij zijn schoenen aantrekt, voelt hij zich vrij in zijn hoofd en om te gaan en staan waar hij wil. “Het mooie aan hardlopen is dat je echt alle kanten op kan. Ik vind het heerlijk om van de geasfalteerde weg af te gaan.” Klaassens houdt van avontuur en uitdagingen. Trailrunnen, oneffen ondergronden, hoogteverschillen en ploeteren door de modder of het water. “Soms zit ik dan onder de schrammen, maar ik vind het heerlijk. Het is de manier waarop ik mijn energie kwijt kan. Dat komt ook door mijn achtergrond, denk ik.”

Korps Commandotroepen

De 51-jarige Helmonder werkte lange tijd voor het Korps Commandotroepen, een speciale eenheid van de Koninklijke Landmacht. Met het Korps diende hij onder meer tijdens missies in Libanon, Ivoorkust, Afghanistan en Bosnië. Later werkte hij nog voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Hij leerde er dingen over leiderschap, het verleggen van grenzen, discipline en buiten je comfortzone durven te treden.

Kamp van Koningsbrugge

Dat deed hij in relatieve anonimiteit, maar de afgelopen jaren vergaarde de oud-commando landelijke bekendheid door het televisieprogramma Kamp van Koningsbrugge. Daar begeleidt Klaassens als hoofdinstructeur vijftien gewone burgers die acht dagen lang de loodzware Special Forces-training ondergaan. Daarnaast runt hij sinds tien jaar samen met zijn compagnon Onno van Boven zijn eigen onderneming Triangular Group en is hij actief in het lezingencircuit.

Lees ook: Kiprun gaat de strijd aan met de grote jongens: ‘We willen een major brand worden’ – RunningNL

Impact maken

Om zijn gedachten te kunnen verzetten en zich fit te voelen, trekt Klaassens met enige regelmaat zijn hardloopschoenen aan. Het liefst zo’n twee tot vier keer per week. “Maar ik hoef topatleten niet te vertellen hoe ze moeten rennen, hoor”, benadrukt hij aan het begin van het interview. “Dat weten zij veel beter dan ik en ze zijn ook veel sneller dan ik.”

Klaassens vindt het niet belangrijk of hij de 10 kilometer in 46, 48 of 58 minuten rent. Net zoals w Ik probeer mijn boodschap zo goed mogelijk voor het voetlicht te brengen en impact te maken op het gebied van leiderschap, samenwerken, mindset en veerkracht hij er geen waarde aan hecht of hij tijdens een hardloopwedstrijd eerste, derde of veertiende wordt. “Het gaat mij niet om het resultaat, maar om de weg ernaartoe”, zegt hij. “Ik geniet van de groei tijdens het proces.”

Instelling

Door die instelling en met zijn achtergrond kan hij naar eigen zeggen op andere vlakken van toegevoegde waarde zijn. “Er zijn veel mensen die diep vanbinnen willen sporten of zich fit willen voelen, maar nog niet altijd inzien dat het ook moeite kost. Zoiets moet je leren. Ik denk dat ik heel goed begrijp hoe ik mensen aan de gang kan krijgen om ergens moeite voor te doen.”

Dat wist hij naar eigen zeggen al lang, alleen is het verschil dat hij door het televisieprogramma Kamp van Koningsbrugge een platform heeft gekregen om het publiekelijk te vertellen. “Maar drie jaar geleden was ik exact dezelfde kerel, die hetzelfde naar sport en mentali[1]teit keek als dat ik tegenwoordig doe. Nu probeer ik mijn boodschap zo goed mogelijk voor het voetlicht te bren[1]gen en impact te maken op het gebied van leiderschap, samenwerken, mindset en veerkracht.”

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van Running.nl

Begin bij het begin

Klaassens wil anderen helemaal niet overtuigen dat een oud-commando sterk of slim is. Liever leert hij ze dat je altijd van A naar B kunt komen, als je het echt wil. Of dat nu is als deelnemer aan het programma Kamp van Koningsbrugge of als hardloper. Dat maakt volgens hem geen verschil. “Discipline kun je leren. Maar geef niet meteen al je geld uit aan dure trainingsschema’s en begin bij het begin. Doe een paar hardloopschoenen aan en trek de deur achter je dicht. Dat is het moeilijkste en moet je leren. Het liefst zeven dagen per week. Je hoeft niet per se zeven keer per week te rennen. Maar als je zeven keer per week iets doet waar je eigenlijk geen zin in hebt, dan word je dat vanzelf. Doe je dat niet, dan bouw je voort op een verkeerd gevoel in jezelf. Dat werkt niet.”

Persoonlijk leiderschap

Wanneer een beginnend hardloper het eenmaal fijn vindt om te lopen, dan heeft hij als het ware gewonnen, legt Klaassens uit. Zodra dat het geval is, kan een hardloper met een coach en trainingsschema’s aan de slag. “Het heeft te maken met een stukje persoonlijk leiderschap: hoe stap je af van het gevoel dat je altijd voor de weg van de minste weerstand wil gaan?”

Wil je hele artikel met Ray Klaassens lezen? Bestel dan hier ons magazine of lees online verder.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?