Dat asperges heel wat gezondheidsvoordelen hebben, hoeven we je niet meer te vertellen. Deze frisse salade met asperges en zoete aardappel is ideaal als lunch op een lentedag. Je kunt gerust twee porties tegelijk maken en een dagje bewaren in de koelkast. Bijkomend voordeel van dit recept is dat je er slechts enkele ingrediënten voor nodig hebt. Snel aan de slag dus!
Dit heb je nodig (voor 2 porties):
-
2 zoete aardappels
-
100 gr groene asperges
-
100 gr veldsla
-
1 rode ui
-
1 halve citroen
-
100 gr fetakaas
-
olijfolie
-
peper, zout en andere kruiden naar eigen smaak
Lees ook: Boost je herstel: zes tips voor een beter herstel – RunningNL
Zo maak je deze lekkere ‘spring-proof’ salade:
-
Verwarm je oven voor op 200 graden.
-
Snijd de zoete aardappels in plakjes (je hoeft ze niet te schillen, de schil is lekker en bevat veel vitaminen). Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie, peper en zout en zet ze zo’n 25 minuten in de oven. Houd de oven goed in de gaten zodat het ze niet aanbranden.
-
Leg na 15 minuten de groene asperges ook op de bakplaat. Rooster ze samen met de zoete aardappel nog ongeveer 15 minuten mee. Ook hier: blijf in de buurt van de oven!
-
Snijd de rode ui in stukjes, pers de halve citroen en verkruimel de fetakaas. Doe de veldsla in een kom of op twee borden.
-
Haal de zoete aardappels en de asperges uit de oven. Voeg ze toe aan de veldsla, samen met de rode ui.
-
Maak de dressing met het citroensap en 2 eetlepels olijfolie. Voeg dit toe aan de salade. Meng goed door elkaar en breng op smaak met peper, zout en eventuele andere kruiden naar eigen voorkeur.
-
Werk af met de verkruimelde feta.
Weetjes over dit gerecht:
-
Naast asperges hebben ook zoete aardappels een gunstige invloed op je gezondheid. Ze dragen bij aan een sterk immuunsysteem doordat ze rijk zijn aan vitamine A, dat net als vitamine C een weerstandsvitamine is. Daarnaast bevatten zoete aardappels veel complexe koolhydraten, die helpen om je energievoorraad aan te vullen.
-
Veldsla is een echte gezondheidsbooster. Je zou het misschien niet verwachten, maar veldsla bevat gezonde omega 3-vetzuren. Die zijn goed voor je bloedvaten en hersenen! Daarnaast is veldsla rijk aan vitamine A en C, kalium, ijzer en foliumzuur.