Sport zorgt voor ‘natural high’ dankzij aanmaak lichaamseigen ‘cannabis’

Een nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat lichaamsbeweging de productie van cannabisachtige stoffen in het lichaam verhoogt. Deze stoffen kunnen ontstekingsprocessen en pijn verminderen, én mogelijk ook gezondheidsaandoeningen zoals artrose, hartziekten en kanker voorkomen.

Lange tijd werd gedacht dat het euforische effect van sport te danken was aan de endorfines die vrijkomen tijdens fysieke activiteit. Deze hormonen zijn echter te groot om door de bloed-hersenbarrière te komen, waardoor die geluksboost dus niet alleen door endorfines veroorzaakt kan worden. Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken suggereren dat het positieve effect van sporten op het mentaal welzijn eerder te danken is aan een verhoogd niveau van cannabisachtige stoffen – endocannabinoïden genaamd – die het lichaam zelf produceert.

Minder pijn door te sporten

Zij die last hebben van pijnlijke gewrichten denken vaak dat sporten deze ontstekingsreacties veroorzaakt. Maar er is bewijs dat fysieke activiteit net het tegenovergestelde doet en ontstekingsprocessen in het lichaam tegengaat. Een nieuwe studie suggereert dat dit ontstekingsremmende effect te danken is aan endocannabinoïden, die in het darmmicrobioom worden aangemaakt. 

Slechts 15 minuten bewegen

Onderzoekers van de University of Nottingham School of Medicine onderzochten 78 mensen met knieartrose: 38 deelnemers voerden dagelijks 15 minuten spierversterkende oefeningen uit gedurende 6 weken. De andere 40 personen deden dit niet als controle. Zij die consistent sportten hadden niet alleen minder pijn, maar ook hogere niveaus van een bepaald type bacterie in het darmmicrobioom dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Ook hadden de sporters minder cytokines (een indicator van ontstekingen) en hogere niveaus van endocannabinoïden. Volgens de onderzoekers was minstens een derde van het ontstekingsremmende effect van het microbioom te danken aan het verhoogde niveau endocannabinoïden.

Endocannabinoïden zijn neurotransmitters die van nature in ons lichaam geproduceerd worden. Deze stofjes beïnvloeden verschillende lichaamsfuncties en -processen, zoals je energiepeil, pijnniveaus, en je humeur. (Kleine) wijzigingen in je levensstijl, zoals meer sporten, kan de productie van deze endocannabinoïden dus stimuleren.

Ontstekingen verminderen

“De bevinding is vandaag de dag erg interessant, omdat er steeds meer aandacht is voor het gebruik van cannabidiol (CBD) en andere supplementen om ontstekingen te verminderen”, aldus onderzoekster van de studie Amrita Vijay. “Manieren vinden om ontstekingsprocessen in het lichaam te remmen, kunnen erg relevant zijn om verschillende gezondheidsproblemen te voorkomen en te behandelen.”

Gezonder immuunsysteem

Let wel: ontstekingsprocessen zijn een natuurlijk verschijnsel van het verdedigingsmechanisme van het lichaam. Wanneer deze ontstekingen echter chronisch worden, kan het leiden tot ziektes en gezondheidsaandoeningen, zoals vermoeidheid, pijn, depressie en verstoringen in het gastro-intestinale- en immuunsysteem. Gezien je darmmicrobioom een cruciale rol speelt voor je immuunsysteem, is het interessant om te weten hoe sporten – door middel van endocannabinoïden – je microbioom positief kan beïnvloeden.

Het microbioom is een delicaat systeem en kan makkelijk verstoord worden. Zo kunnen antibiotica, maar ook alcohol, roken, stress, een slaaptekort, een sedentaire levensstijl en een tekort aan vezels en prebiotica het evenwicht in het darmmicrobioom verstoren.

De boodschap? Wil je ontstekingen tegengaan, pijn verminderen, je humeur verbeteren en je immuunsysteem een boost geven? Trek je loopschoenen aan en ga voor een ‘natural high’.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?