ANP

Sprintploegen zetten kroon op succesvolste EK ooit

Het kon dus nog mooier. De Nederlandse sprintploegen op de 4*400 meter haalden op de slotdag van de EK atletiek in Rome beiden het podium. Daarmee kwam het totaal aantal behaalde medailles op twaalf, een record.

Nadat eerder op de avond de vrouwen op de vrouwen op de 4*400 meter goud veroverde, stond anderhalf uur later de finale op de 4*100 op het programma. Namens Nederland sprintte Nadine Visser, Marije van Hunenstijn, Minke Bisschops en Tasa Jiya in 42,46 naar brons. Een knappe prestatie, want een medaille leek op voorhand geen zekerheid.

Adem inhouden

Bij Marije van Hunenstijn waren de emoties na afloop direct zichtbaar, te meer ook omdat het even duurde voordat de bevestiging kwam dat Nederland daadwerkelijk derde was. “Wat dit voor race was? Ik moet eerlijk zeggen dat ik het eigenlijk niet zo goed weet. Ik vond het heel spannend. Ik merkte wel dat we echt gelijk opgingen. Bij het laatste stuk hield ik echt mijn adem in, ik kon niet meer ademen.”

Lees ook: Goud, zilver en brons op unieke atletiekavond voor Nederland – RunningNL

Tien minuten later stond in Stadio Olimpico de mannenfinale van de 4*100 meter op het programma. Elvis Afrifa, Taymir Burner, Savi Mo-Ajok en Nsikak Ekpo liepen in een uitstekende race naar zilver. Het team moest alleen Italië voor zich dulden.

Lees ook: Lieke Klaver sprint naar eerste individuele outdoormedaille: brons op 400 meter – RunningNL

Voor de mannen stond niet alleen een EK-medaille op het spel. Ze wilden met een snelle tijd kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs afdwingen. Bij het WK Relays op de Bahama’s begin mei lukte dat eerder niet. Er zijn nog twee tickets te vergeven, op basis van tijd. Trinidad & Tobago heeft nu met een tijd van 38,30 het zestiende en laatste ticket in handen. De Nederlandse ploeg bleef daar in Rome met 38,43 boven. In Geneve later deze maand volgt een nieuwe kans. “Dit geeft extra motivatie om dat olympische ticket binnen te halen”, zei Afrifa na afloop.

Medailleklassement

Nederland eindigde als zesde op de medaillespiegel, Italië bovenaan. Nederland haalde drie keer goud, vier keer zilver en vijf maal brons. Daarmee zijn het de succesvolste EK ooit voor Nederland.

Cathelijn Peeters, Lisanne de Witte, Femke Bol, Lieke Klaver vieren de overwinning op de 4×400 meter vrouwen ANP IRIS VAN DEN BROEK

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?