Cathelijn Peeters, Lisanne de Witte, Femke Bol, Lieke Klaver vieren de overwinning op de 4x400 meter vrouwen ANP IRIS VAN DEN BROEK

Opnieuw goud voor estafetteloopsters op 4*400 meter: ‘Het was perfect’

De estafetteloopsters op de 4*400 meter zijn Europees kampioen. De regerend wereldkampioen, onder aanvoering van Femke Bol, kwam in 3,22,29 over de finish.

Naast Bol werden Lieke Klaver, Cathelijn Peeters en Lisanne de Witte opgesteld. Lieke Klaver startte namens Nederland en wisselde als eerste. Cathelijn Peeters moest een plekje prijsgeven, maar dat werd goedgemaakt door een sterk lopende De Witte. Bol kon daardoor in een leidende positie van start gaan. De concurrentie kon lang bijblijven, maar Bol liet zich niet verrassen en zette op de laatste 50 meter aan.

‘Het was perfect’

“Dat ik het stokje zo vooraan kreeg, echt perfect. Super, super, super cool. Het was perfect”, zei Femke Bol na afloop bij de NOS. Lisanne de Witte, die van de Nederlandse dames het snelste rondje liep, glunderde. “Het ging wel lekker ja. Ik maakte me een beetje boos op 200 meter voor de finish toen ik bijna ingehaald werd. Ik dacht: ‘nee, dat wil ik niet’.”

Lees ook: Goud, zilver en brons op unieke atletiekavond voor Nederland – RunningNL

Nederland startte als torenhoge favoriet voor de Europese titel en maakte de verwachtingen waar. “Een beetje druk is wel lekker. We lopen veel estafettes, maar dat went nooit. Dat houdt ons scherp, dit was echt een mooie race”, aldus Klaver na de wedstrijd voor de NOS.

Kwalificatie

Het team kwalificeerde zich op maandag voor de finale. Daarin was de samenstelling nog behoorlijk anders. Bol, Klaver en Peeters kregen rust. Daardoor gingen Eveline Saalberg, Anne van de Wiel, Myrte van der Schoot en Lisanne de Witte van start. Slotloopster en routinier Lisanne de Witte, die tijdens het gewonnen wereldkampioenschap niet de finale mocht lopen, liep op het einde naar een derde plek.

Lees ook: Voor ‘oudgediende’ Lisanne de Witte is het in olympisch jaar alles of niks: ‘Ik wilde iets anders’ – RunningNL

Olympisch ticket

Het estafetteteam op de 4*400 meter verzekerde zich begin mei al van een ticket voor de Olympische Spelen. Dat deden ze tijdens de World Relays op de Bahama’s.

Successen

De Europese titel volgt op meerdere successen van de afgelopen jaren. Zo veroverde het team vorig jaar de wereldtitel in Budapest. Femke Bol startte als slotloopster in een vrijwel uitzichtloze positie op een gouden medaille, maar met een spectaculaire inhaalrace wist ze de wereldtitel toch op te eisen. Dat deden ze in een tijd van 3,20,72. In het begin van dit jaar wonnen de estafetteloopsters op de 4*400 meter de titel op het WK indoor in Glasgow.

Medailleregen

De titel voor estafetteloopsters is alweer de negende medaille in totaal. Daarmee zijn de Europese kampioenschappen nu al de succesvolste ooit. Bol: “Het is ongelooflijk hoe goed we zijn als Nederlands team.” Femke Bol won goud op de 400 meter horden, Cathelijn Peeters legde op diezelfde afstand beslag op het brons. Lieke Klaver werd derde op de finale van de 400 meter en Diane van Es veroverde zilver op de 10.000 meter. Maureen Koster greep net naast een medaille. Zij werd op de 5.000 meter vierde. Op de openingsdag won het gemengde estafetteteam 4*400 meter brons. 

 

(AP Photo/Andrew Medichini)

Inschrijven op nieuwsbrief – RunningNL

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?