Sterkere spieren met het juiste eiwitpoeder

Eiwitpoeders zijn niet enkel nuttig voor zij die vaak in het krachthonk te vinden zijn. Elk type sporter moet voldoende eiwitten binnenkrijgen – of je nu optimaal wil herstellen van je training of net wat meer spieren wil kweken.

Je eiwitbehoefte neemt toe door training. Sporters hebben dan ook meer eiwitten nodig dan zij die geen actieve levensstijl hebben. Met een evenwichtig voedingspatroon krijg je normaal alle essentiële aminozuren binnen. Toch vinden heel wat sporters het vaak makkelijker om voldoende (of extra) eiwitten op te nemen via een specifiek eiwitpoeder. Weet je niet welke je het best kiest? Dan kan dit overzichtje helpen.

  1. Wei

De concentratie van aminozuren is de voornaamste parameter om de kwaliteit van een eiwitpoeder te bepalen. Eiwitten die alle negen essentiële aminozuren bevatten, maximaliseren de synthese van spiereiwitten. Die synthese herstelt je beschadigde spieren na een training en maakt ze sterker en groter. Omdat weiproteïne deze alle negen bevat, wordt dit eiwit dan ook beschouwd als het beste eiwit. Het bevat een hoge concentratie van het aminozuur leucine, wat makkelijk verteerbaar is en dus snel in het lichaam kan worden opgenomen. Weiproteïne is daarom uitermate geschikt om meteen na je training te nuttigen.

  1. Caseïne

Caseïne is net als wei een melkproteïne en een compleet eiwit. Dat betekent dat het dus alle essentiële aminozuren bevat. Het grootste verschil met wei is dat caseïne-eiwit trager vrijkomt in het bloed. Die tragere afgifte maakt dit eiwit vooral interessant om bijvoorbeeld net voor het slapengaan te nemen. Zo kunnen je spieren zich optimaal tijdens het slapen herstel en wordt spierafbraak vermeden.

  1. Soja

Aangezien zowel wei als caseïne melkproteïnes zijn, zijn deze poeders niet ideaal voor wie bijvoorbeeld lactose-intolerant of veganist is. Soja-eiwit is dan een geschikt alternatief. Veel onderzoekers zien soja als het beste plantaardige alternatief voor wei- of caseïnepoeders. Canadese onderzoekers van de McMaster University suggereren zelfs dat soja als enige plantaardig eiwit te vergelijken is met wei en beter is dan caseïne om de spiereiwitsynthese na een (kracht)training te optimaliseren. Als je soja niet goed verdraagt, is erwtenproteïne het beste plantaardige alternatief.

  1. Overige eiwitpoeders

Andere plantbased alternatieven zijn minder interessant, omdat ze niet alle essentiële aminozuren bevatten. Minder bekende eiwitten, zoals rijst- of hennepeiwitten, zijn dan wel weer geschikt voor wie op zoek is naar een hypoallergeen plantaardig alternatief. Toch consumeer je deze poeders best met voeding om de ontbrekende essentiële aminozuren ervan te compenseren (lysine en leucine bij rijstproteïne en methionine bij hennep). Die voedingsstoffen vind je in noten, zaden, eieren, linzen, vlees, kaas en schaaldieren.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?