Succesvolle comeback van Sondre Nordstadt Moen

Het 24e WK Halve Marathon (IAAF World Half Marathon Championships) vindt volgend jaar op 29 maart plaats in Gdynia, in het noorden van Polen aan de Baltische Zee. Dit weekend, een jaar voor het WK, werd als testevent de halve marathon van Gdynia gehouden. Het vernieuwde parcours is exact hetzelfde als bij het WK volgend jaar. De laatste kilometer van deze wedstrijd loopt langs het strand.

Rio de Janeiro

Het doet me enigszins denken aan het WK Halve Marathon van 2008 in Rio de Janiero, dat werd gewonnen door Lornah Kiplagat! Zij won dit evenement drie maal. De finish, en dat is heel bijzonder, ligt op het strand. Er zijn twee gescheiden wedstrijden, de halve marathon voor de vrouwen start 45 minuten voor de mannenwedstrijd. Dat verschil was aanvankelijk 20 minuten, maar daardoor was het lastig om beide wedstrijden goed te volgen.

massarace

Vanaf 2014 (Kopenhagen) werd er voor het eerst een massarace aan het evenement verbonden. De loop, die tegelijk met de mannen van start ging, was meteen een succes. Dit jaar stonden er in Gdynia 7000 lopers aan de start en de organisatie hoopt volgend jaar op nog meer deelnemers bij de massastart. Technisch gelegeerde David Bedford (oud-wereldrecordhouder 10000m en voormalig race director van de London Marathon) was vandaag aandachtig toeschouwer en is volgend jaar technisch gedelegeerde bij het WK. Al met al krijgen de lopers volgend jaar een gevarieerd parcours voorgeschoteld met als hoogtepunt de laatste kilometer naar de finish.

Sondre Nordstad Moen

Grote blikvanger was vandaag de Noor Sondre Nordstadt Moen die, na een voortreffelijke marathon (2.05.48) en halve marathon 59.48 in 2017, na veel blessureleed weer terugkeerde op het strijdtoneel. Hij koos Gdynia uit vanwege het WK komend jaar.

Het werd voor Sondre Nordstadt Moen een eenzame race. Hij won zonder enige tegenstand in 1.01.18 met meer dan een minut voorsprong op de Poolse debutant Krystian Zalewski (1.02.36) Derde werd Shumet Akalnew (Ethiopië) in 1.02.54. De 10km legde Moen af in 29.14. Hij was heel tevreden met zijn prestatie. Volgend jaar komt hij bij het WK aan de start. Hij vertelde aan de finish dat dit voor hem een goede test was, maar dat hij op het laatste stuk last van wind had. Bij de vrouwen domineerden Genet Gashie en Shegae Maeregu uit Ethiopië. Genet Gashie was de sterkste in 1.12.05, voor Shegae Maeregu (1.12.42) en de Poolse Anna Gosk (1.13.07).

2020

Het WK in 2020 belooft in ieder geval een interessant kampioenschap op een afwisselend parcours te worden.