Wanneer je voeding je energieverbruik gedurende een langere periode niet compenseert, krijg je te maken met RED-S, een acroniem voor Relative Energy Deficiency in Sports. Termen als ‘sportanorexia’ en ‘anorexia atletica‘ dekken dezelfde lading: het lichaam kan niet meer optimaal functioneren door een combinatie van excessief sporten en een te lage energie-inname.
Wat zijn de symptomen en risico’s?
RED-S stel je vaak niet meteen vast. De grens tussen atletisch en te mager zijn is dan ook dun. Zolang alle prestaties goed gaan, lijkt er ook niets aan de hand. Gevolgen van sportanorexia manifesteren zich pas na verloop van tijd. Toch zijn er verschillende symptomen die je niet mag negeren en die op een energietekort kunnen wijzen.
Bij vrouwelijke sporters is de hoofdindicator een onregelmatige cyclus of menstruatie die volledig uitblijven. Mannen kunnen de menstruatie uiteraard niet als parameter nemen, maar hebben net als vrouwen ook een verhoogd risico op stressfracturen. Veranderingen in de hormoonbalans (lage oestrogeenwaarden bij vrouwen en dito testosteronspiegels bij mannen) hebben een effect op de botgezondheid en kunnen leiden tot botontkalking.
Ook volgende symptomen kunnen wijzen op RED-S:
– Terugkerende blessures
– Een verzwakt immuunsysteem
– Een verminderd libido
– Koude-intolerantie
– Slaapproblemen
– Concentratieproblemen
– Prikkelbaarheid
Herken je deze symptomen? Wees je dan bewust van de gevolgen en zoek begeleiding op trainings-, voedings- en – indien nodig – psychologisch vlak. Zo kan je samen met een coach, (sport)diëtist en eventueel psycholoog op zoek naar een gezond evenwicht tussen je voeding en fysieke activiteiten.