Signalen dat je te weinig eet na je training

Als je na een loopsessie geregeld te weinig eet om je verbruikte energie te compenseren, kan je minder goed presteren en riskeer je gezondheidsproblemen op lange termijn. Hoe weet je nu of je je energiereserves na een inspanning opnieuw voldoende hebt aangevuld?
Normaal is je lichaam perfect in staat om aan te geven of het al dan niet te weinig kilocalorieën opneemt voor de energie die je dagelijks verbruikt. Toch kan het soms moeilijk zijn om naar dat hongergevoel te luisteren, heb je gewoonweg minder trek of ben je misschien na je training meteen druk met andere zaken bezig en vergeet je te eten. 
Als volgende symptomen herkenbaar zijn, let je best op voor mogelijke energietekorten:
– Spierpijn
– Vermoeidheid
– Prikkelbaarheid
– Slaapstoornissen
– Spierkrampen
– Onstilbare honger
Chronische ondervoeding kan leiden tot ernstigere situaties, zoals RED-S (het relatieve energietekort in sport).

Wat kan je eraan doen? 
Als je denkt te weinig kilocalorieën op te nemen, kan je volgende stappen ondernemen:
1. Bij acute symptomen focus je best op maaltijden en snacks met een hoge voedingswaarde: voeg extra olijfolie toe, eet een extra eiwitrijke snack of voeg een schep eiwitpoeder toe aan je maaltijd en vergroot je porties geleidelijk aan …
2. Als de symptomen wijzen op RED-S, is het belangrijk om snel in te grijpen. Een (sport-)diëtist kan je situatie evalueren en een schema opstellen om op een verantwoorde, gezonde manier bij te komen. In ernstigere gevallen is het ook raadzaam om een arts of psycholoog te raadplegen.
Naar je lichaam luisteren is cruciaal. Vind je dat moeilijk? Schrijf ergens op hoe je je voelt en beschrijf onder meer je energiepeil, humeur, slaapkwaliteit, loopprestatie en hongergevoel.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?