Te warm? Probeer deze korte intervaltraining

Op warme zomerdagen kun je je training beter wat aanpassen. Maar hoe onderhoud je dan toch je snelheid? Met deze korte intervaltrainingen heb je een goed alternatief voor de komende hete dagen.

Wanneer de temperatuur in de zomer stijgt, kan het een uitdaging zijn om je zwaardere trainingen in te plannen en af te werken. Door de hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid zoeken de meesten liever een kamer met airco op, in plaats van de loopschoenen aan te trekken. Gelukkig kan je ook met weinig tijd al een kwaliteitsvolle training afwerken en oververhitting vermijden. We geven je – snelle – inspiratie voor waardige intervaltrainingen die je perfect kan doen in weinig tijd. Zo onderhoud je komende weken je conditie en snelheid.

Fartlek

Warming-up: 10 minuten rustig tempo

Training:

* 4’ intensief, 2’ rustig herstel (wandel of jog)

* 3’ intensief, 1’30” rustig herstel

* 2’ intensief, 1 minuut rustig herstel

* 1’ intensief, 30” rustig herstel

Cooldown: 5 minuten rustig tempo

Versnellingen

Warming-up: 15 minuten rustig tempo

Training:

* 12 x 30 seconden versnellen op je tempo/inspanningsgevoel van een 3 km

* Rust telkens 60 seconden tussen de versnellingen

Cooldown: 10 minuten rustig tempo

Tip: Lopers met een lager trainingsvolume kunnen 8-10x versnellingen doen; lopers met een hoger trainingsvolume kunnen dan weer beginnen met 10 en opbouwen naar 15-16x versnellingen. Ook kan je spelen met het aantal herhalingen op erg warme dagen.

Heuvels

Opwarming: 10 minuten rustig tempo

Training:

* Zoek een heuvel die je op een comfortabel tempo kan oplopen in zo’n twee tot vier minuten. Loop bergop en jog of wandel opnieuw naar beneden.

* Doe dit 4 tot 8 keer

Cooldown: 10 minuten rustig tempo

Tip: let erop om steeds goed te hydrateren voor, tijdens en na je training. Trainingen in de warmte kunnen zwaar, maar uitdagende work-outs zijn, waarmee je zowel je mentale weerbaarheid als fysieke kracht verbetert.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?