Abdi Nageeye tijdens 2022 New York City Marathon

Teleurstelling bij Abdi Nageeye: vierde in New York

De Nederlander Abdi Nageeye heeft bij de New York City Marathon zondag 5 november zijn derde plaats van vorig jaar niet kunnen verbeteren. Nageeye werd vierde, op ruimte afstand van het podium.

De 34-jarige werd halverwege de race gelost uit een kopgroep van 4. Hij zakte naar plek zes, maar wist zich te herstellen naar plek 4. Hij kwam over de finish in een tijd van 2:10:21. De Belg Koen Naert volgde op vijf seconde van Nageeye en behaalde zo een vijfde plaats.

Winst voor Tola

De race bij de mannen werd gewonnen door de Ethiopiër Tamirat Tola, wereldkampioen van 2022. Hij kwam na 2:04:56 over de streep, een nieuw parcoursrecord. Voor Tola was het zijn eerste overwinning in een major. Albert Korir (2:06:57)  en Shura Kitata (2:7:11). werden tweede en derde. De marathon van New York staat bekend als een zware marathon. De deelnemers moeten zeven bruggen overwinnen en in totaal zo’n 290 hoogtemeters. Geen hazen, meer tactiek. heel snel.

Vrouwen

Hellen Obiri won de wedstrijd bij de vrouwen. In Central Park kwam ze na 2:27:23 over de finish. In een sprint met Letesenbet Gidey hield ze een paar meter over.

Nageeye

Nageeye kent tot dusverre een teleurstellend seizoen. Als titelverdediger bij de Rotterdam Marathon werd hij begin dit jaar derde. Bij de wereldkampioenschappen in Budapest moest hij na 27 kilometer de race verlaten.

Lees ook: Dit is wat je moet weten over de New York City Marathon

Vertrouwen

Toch zei hij vooraf veel vertrouwen te hebben in een goede afloop, al had het teleurstellende wereldkampioenschap er wel in gehakt. Vooral in de eerste weken na het evenement voelde hij zich slecht, zo liet hij weten aan de NOS. “Ik heb nog nooit van mijn leven zoiets meegemaakt. Ik keek naar buiten en het was alsof de weg waarop ik wilde gaan trainen tegen me wilde zeggen: wat doe jij hier? Ik kon niet eens 10 kilometer joggen.”

Daarna zette hij de knop om. “Langzaam maar zeker realiseerde ik me weer dat ik een bevoorrecht mens ben. Ik ben blij waar ik sta en dankbaar voor het leven dat ik leid. Hoe meer ik dat besefte, hoe meer zin ik kreeg om te trainen. “Ik kan me niet herinneren dat ik meer heb genoten van de voorbereiding op een marathon dan deze keer.”

Helaas leidde het voor de nationaal recordhouder niet tot de gewenste prestatie. Het is nog onduidelijk wanneer de volgende marathon van Nageeye op het programma staat.

Lees ook: Anne en Paul lopen samen de marathon: ‘Dit is écht een dingetje’

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?