Topfitte Theo (75) loopt elke dag minstens 10 km

Hardlopen kun je een heel leven blijven doen. Dat kun je zeker zien aan de 75-jarige Theo Warmenhoven. Hij loopt iedere ochtend voor dag en dauw een flinke duurloop van zeker tien kilometer. Theo voelt zich door zijn gezonde leefstijl ook nog altijd superfit. Zijn doorzettingsvermogen is ook niet onopgemerkt gebleven: de Leyden Academy, een kennisinstituut dat zich richt op kwaliteit van leven bij ouderen, benoemde hem deze week tot boegbeeld van 2022.

Theo is in zijn woonplaats IJmuiden al een bekende verschijning door zijn vele tatoo’s (alleen zijn nek en zijn gezicht zijn nog onbedekt) en vooral door zijn actieve leefstijl. Hij is namelijk altijd wel aan het sporten. En dat is niet iets van de laatste jaren. Theo heeft altijd gebokst, dat is zijn eerste liefde. “Op mijn 35ste moest stoppen met boksen en toen ben ik gaan hardlopen, omdat ik zwaarder werd. Dat werd daarna steeds erger”, vertelde hij in gesprek met verslaggever Waldy van Geenen op Radio 1.

Heerlijk rustig

Het hardlopen is nu een vast onderdeel van zijn ritme geworden. “Ik ga iedere dag om vier eruit. Dan kijk ik Hart van Nederland en drink een bak koffie. Rond half vijf ga ik de deur uit voor een kilometer of tien. Het is dan nog zo lekker rustig. Heerlijk vind ik dat”, vertelde hij aan NH Nieuws, dat ook een reportage over hem maakte.

Kilometers maken

Als hij thuiskomt gaat hij gelijk door naar de sportschool, want sinds kort heeft hij ook de bokshandschoenen weer uit de kast gehaald. Speciaal voor Theo staat buiten de sportschool een bokszak waar hij op elk moment van de dag op de zak kan trainen. Tussen het hardlopen en boksen door stapt hij ook nog om de dag op zijn fiets voor een flinke tocht. Het mag duidelijk zijn dat sport echt bij Theo hoort. Hij kan ook niet zonder, geeft hij toe. “Sterker, als ik weet dat ik een afspraak heb en dus een dag niet kan lopen, zorg ik dat ik voor die tijd mijn kilometers heb gemaakt.”

‘Niet oud’

Theo is nu vooral een bekende verschijning in IJmuiden, maar daar gaat vanaf begin volgend jaar verandering in komen. De Leyden Academy heeft hem namelijk benoemd tot boegbeeld van vitaal Nederland. Het kennisinstituut voor vitaliteit en oudergeneeskunde hoefde niet lang na te denken wie een jaar lang het gezicht van de academie moest worden. Zij roemen Theo vooral om zijn doorzettingsvermogen. Dat is niet alleen terug te zien in zijn wil om te sporten, maar ook daarbuiten. Hij is namelijk laaggeletterd en is onlangs begonnen om met leren lezen en schrijven. “Ik voel mij helemaal niet oud”, zegt Theo.

In Running NL #44 lees je meer over hoe je gezond ouder kan worden door te blijven lopen. Lees het artikel ‘Blijf fit op elke leeftijd: een leven lang lopen’ (premium).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?